SOS BOLOŃSKI DO SPAGHETTI
Sos do spaghetti, pyszny i szybki. Robię go odkąd pamiętam, smakuje rewelacyjnie, jest pełen aromatu, odpowiednio doprawiony, nie za ostry w sam raz.
Składniki;
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy domowego wykonania lub dobrej jakości kupny
1/2 kg. mięsa mielonego mieszanego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka bazylii
1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki kukurydzy konserwowej
ser żółty do posypania łatwo topliwy
sól i pieprz świeżo zmielony
Cebulę należy pokroić w kostkę, czosnek zgnieść, dodać masło i lekko zeszklić. Pod koniec dodać przyprawy. Teraz można wmieszać mięso i dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie odpowiednio usmażone, dodać kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 15 minut, doprawić jeszcze do smaku. wyłączyć grzanie i posypać startym serem żółtym. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym al dente.
Smacznego.
Taki sosik musi być pyszny. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię spaghetti w takim wydaniu.
OdpowiedzUsuńNo i narobiłaś mi apetytu , dzieki za przepis:)
OdpowiedzUsuńI ja wczoraj właśnie zrobiłam spaghetti z sosem pomidorowo-warzywnym🍝🍅🥬
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam💚😊
Pychotka!
OdpowiedzUsuńIdealny :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy sosik jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPyszny, absolutnie pyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo często jadamy
OdpowiedzUsuń