wtorek, 20 kwietnia 2021

Ciasto Raffaello na kruchym spodzie

 

CIASTO RAFFAELLO

NA KRUCHYM SPODZIE


Mega kokosowe ciasto na kruchym spodzie. Delikatny krem rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.

Przygotuj kwadratową formę 25/25 cm.

 Ciasto kruche;

250 g. mąki pszennej

1 jajko

1 żółtko

1/3 szklanki cukru

120 g. masła

1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany

1/2 łyżeczki esencji z wanilii

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą. Zagnieść ciasto i umieścić we foliowym woreczku. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i piec ok. 20 minut w 170*

Beza kokosowa;

4 białka

1/2 szklanki cukru

2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

szczypta soli

Białka ubić na sztywno, masa ma być szklista, dodać sól i cukier. Na końcu gdy dodamy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Bezę pieczemy 15-20 minut w 180 *

Krem kokosowy;

200 g. serka Mascarpone

100 ml śmietanki 36 %

40 g. cukru pudru

50 g. wiórków kokosowych

Śmietankę, cukier i serek miksujemy ze sobą przy pomocy miksera. Mieszamy, aż krem zgęstnieje nie dłużej. Do gotowego kremu dodajemy wiórki kokosowe.


Na upieczone kruche ciasto umieścić bezę i krem. Udekorować połówkami pralinek raffaello i posypać kokosem.

Smacznego.









5 komentarzy:

  1. Trzeba spróbować zjeść coś tak pysznego ale najpierw trzeba będzie to upiec
    😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością bym zjadła,po dzisiejszym wyczerpującym dniu:)))pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczne smaki <3
    Przepyszne ciasto - spróbowałabym z ogromną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne ciacho. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌺🌺🌺🌺🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń