CIASTO RAFFAELLO
NA KRUCHYM SPODZIE
Mega kokosowe ciasto na kruchym spodzie. Delikatny krem rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.
Przygotuj kwadratową formę 25/25 cm.
Ciasto kruche;
250 g. mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
1/3 szklanki cukru
120 g. masła
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
1/2 łyżeczki esencji z wanilii
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą. Zagnieść ciasto i umieścić we foliowym woreczku. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i piec ok. 20 minut w 170*
Beza kokosowa;
4 białka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
Białka ubić na sztywno, masa ma być szklista, dodać sól i cukier. Na końcu gdy dodamy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Bezę pieczemy 15-20 minut w 180 *
Krem kokosowy;
200 g. serka Mascarpone
100 ml śmietanki 36 %
40 g. cukru pudru
50 g. wiórków kokosowych
Śmietankę, cukier i serek miksujemy ze sobą przy pomocy miksera. Mieszamy, aż krem zgęstnieje nie dłużej. Do gotowego kremu dodajemy wiórki kokosowe.
Na upieczone kruche ciasto umieścić bezę i krem. Udekorować połówkami pralinek raffaello i posypać kokosem.
Smacznego.
Trzeba spróbować zjeść coś tak pysznego ale najpierw trzeba będzie to upiec
OdpowiedzUsuń😁
Z przyjemnością bym zjadła,po dzisiejszym wyczerpującym dniu:)))pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńBajeczne smaki <3
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto - spróbowałabym z ogromną przyjemnością :)
Apetyczne ciacho. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌺🌺🌺🌺🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto
OdpowiedzUsuń