piątek, 23 kwietnia 2021

Drożdżowe z kruszonką

 

 DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ




Warkocz drożdżowy posypany chrupiącą kruszonką. Idealny do kubka mleka.
Przygotowanie jest mało pracochłonne i znika jeszcze ciepłe.


Przygotuj;

1 szklankę mleka
1/2 szklanki cukru
szczyptę soli
1 łyżkę suszonych drożdży
500 g. mąki pszennej
110 g. masła
2 jajka

Wszystkie składniki muszą być ciepłe.
Mleko podgrzewamy dosyć mocno, rozpuścić w nim cukier, sól i drożdże. Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać 2 i 1/2 łyżki roztopionego masła, 2 jaja i przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy i w trakcie dodajemy resztę roztopionego masła. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, mnie to zajęło 10 minut. Następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ponownie zagnieść w celu odparowania z pęcherzyków powietrza (ok. 2 min. )

Kruszonka;

 Masło, cukier, mąka

Kruszonka ma być bardzo sypka i drobna.
Do ciepłego masła wsypać cukier i przesianą mąkę. Aby kruszonka była drobna musi być więcej mąki, lecz należy ją stopniowo dosypywać. Na wyczucie.

Ciasto drożdżowe posypać kruszonką i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180* i piec 30 minut.


Smacznego





7 komentarzy: