CIASTO Z KRÓWKĄ I MASĄ BUDYNIOWĄ BEZ PIECZENIA
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach i słonych krakersach. Słony smak krakersów i słodka masa krówkowa, doskonale się komponują.
Składniki na dużą formę.
2 paczki herbatników maślanych wyłożyć na dno formy.
Zagotować 3 szklanki mleka z 1/2 szklanki cukru
w szklance zimnego mleka rozmieszać 1 szklankę mąki krupczatki i 4 żółtka. Wlać to na gotujące mleko, mieszać, aż powstanie budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny Kasia zmiksować na puch. Stopniowo dodawać zimny budyń.
Masę wyłożyć na herbatniki, następnie ułożyć warstwę z krakersów. Na krakersy rozsmarować krówkę, ponownie ułożyć krakersy.
1/2 l. śmietanki 30 % zmiksować, można ją usztywnić śmietan fix, ja dałam.
Ciasto po wierzchu dekorujemy startą gorzką czekoladą.
Smacznego.
Pyszne ciasto . Lubię kombinacje słono słodkie. Przepiszę przepis. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌺🌺🌺🌺🌷
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda
OdpowiedzUsuńO matko, a ja na diecie :D
OdpowiedzUsuńZapisałam przepis. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńNie znam osoby, która nie lubiłaby tego ciasta!
OdpowiedzUsuń