czwartek, 22 kwietnia 2021

Ciasto z krówką i masą budyniową bez pieczenia


CIASTO Z KRÓWKĄ I MASĄ BUDYNIOWĄ BEZ PIECZENIA



Ciasto bez pieczenia na herbatnikach i słonych krakersach. Słony smak krakersów i słodka masa krówkowa, doskonale się komponują.

Składniki na dużą formę. 

2 paczki herbatników maślanych wyłożyć na dno formy.

Zagotować 3 szklanki mleka z 1/2 szklanki cukru
w szklance zimnego mleka rozmieszać 1 szklankę mąki krupczatki i 4 żółtka. Wlać to na gotujące mleko, mieszać, aż powstanie budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny Kasia zmiksować na puch. Stopniowo dodawać zimny budyń.
Masę wyłożyć na herbatniki, następnie ułożyć warstwę z krakersów. Na krakersy rozsmarować krówkę, ponownie ułożyć krakersy.

1/2 l. śmietanki 30 % zmiksować, można ją usztywnić śmietan fix,  ja dałam.
Ciasto po wierzchu dekorujemy startą gorzką czekoladą.

Smacznego.


5 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto . Lubię kombinacje słono słodkie. Przepiszę przepis. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌺🌺🌺🌺🌷

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam przepis. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam osoby, która nie lubiłaby tego ciasta!

    OdpowiedzUsuń