środa, 9 czerwca 2021

Ciastka Portugalskie- Pasteis De Nata



 PASTEIS DE NATA




Ciastka kuchni Portugalskiej, chrupiące ze wspaniałą budyniową masą o smaku cynamonu i pachnącą cytryną. Słodka masa świetnie pasuje do niesłodkiego ciasta. Znikają jeszcze ciepłe. Polecam.

Składniki na 20-24 sztuki;

2 ciasta francuskie
ok. 1 szklanka mleka (250 ml.)
30 g. mąki pszennej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody
4 żółtka dużych jaj
1/3 skórki z jednej cytryny

Do miski wsypać mąkę i połowę mleka, dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki.
Pozostałą część mleka gotujemy ze skórką z cytryny i cynamonem.
Do wody wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
Masy z mleka mieszamy ze sobą, uprzednio usuwając skórkę z cytryny. Małym strumieniem wlewamy rozpuszczony z wodą cukier, cały czas mieszając. Kiedy masa ostygnie, wrzucamy żółtka, mieszamy.

W między czasie nastawiamy piekarnik góra-dół do 220 *

Ciasto francuskie kroimy w rulony, czyli nie rozwijamy go uprzednio, Na 20-24 kawałki. Ciastem wyklejamy silikonowe foremki do babeczek. Do środka wlewamy masę. Masa podczas pieczenia rośnie, więc należy zachować od góry miejsce.

Ciasteczka pieczemy 17-18 minut. 

Smacznego.






5 komentarzy: