PASTEIS DE NATA
Ciastka kuchni Portugalskiej, chrupiące ze wspaniałą budyniową masą o smaku cynamonu i pachnącą cytryną. Słodka masa świetnie pasuje do niesłodkiego ciasta. Znikają jeszcze ciepłe. Polecam.
Składniki na 20-24 sztuki;
2 ciasta francuskie
ok. 1 szklanka mleka (250 ml.)
30 g. mąki pszennej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody
4 żółtka dużych jaj
1/3 skórki z jednej cytryny
Do miski wsypać mąkę i połowę mleka, dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki.
Pozostałą część mleka gotujemy ze skórką z cytryny i cynamonem.
Do wody wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
Masy z mleka mieszamy ze sobą, uprzednio usuwając skórkę z cytryny. Małym strumieniem wlewamy rozpuszczony z wodą cukier, cały czas mieszając. Kiedy masa ostygnie, wrzucamy żółtka, mieszamy.
W między czasie nastawiamy piekarnik góra-dół do 220 *
Ciasto francuskie kroimy w rulony, czyli nie rozwijamy go uprzednio, Na 20-24 kawałki. Ciastem wyklejamy silikonowe foremki do babeczek. Do środka wlewamy masę. Masa podczas pieczenia rośnie, więc należy zachować od góry miejsce.
Ciasteczka pieczemy 17-18 minut.
Smacznego.
Ależ to wygląda przepysznie. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńSuper , dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuje:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuń