KURCZAK TERIYAKI
Kurczak w sosie teriyaki z jaśminowym ryżem i groszkiem cukrowym. Delikatne danie, zachwyci podniebienie każdego, nawet wybrednego.
400 g. filetów z kurczaka
groszek cukrowy- mały pojemniczek
200 g. ryżu jaśminowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
biały sezam
szczypior
łyżeczka startego świeżego imbiru
łyżeczka świeżego zgniecionego czosnku
2 łyżki miodu
wykonanie;
Ryż należy ugotować bez soli, według przepisu na opakowaniu.
W osobnym naczyniu wymieszać sosy sojowe, ocet i miód. Czosnek i imbir podsmażyć na oleju, dodać zmieszane sosy z miodem. Wymieszać ze sobą i dać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka.
Smażyć 6-8 minut, często mieszając.
Groszek cukrowy ugotować al dente na parze.
Kurczaka podajemy z ryżem, groszkiem, posypujemy sezamem i szczypiorem
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz