KREM SEROWY
Zupa krem z serami, z dodatkiem grzanek smażonych z dużą ilością przypraw.
Składniki;
1 kostka serka topionego śmietankowego
50 g. parmezanu
100 g. sera Mozzarella
200 g. fasolki szparagowej zielonej
1 ziemniak
łyżka masła
łyżka gęstej śmietany
sól
płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
Grzanki;
2 bułki pszenne
1/3 kostki masła
tymianek, bazylia, oregano
sól
Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody, gdy zmiękną dodajemy starty parmezan, ser mozzarella oraz kostkę serka topionego. W dalszym ciągu gotujemy na małej mocy palnika, wlewamy śmietanę i łyżkę masła. Doprawiamy solą. Ja jeszcze dodaję przyprawę maggi w płynie. Po kilku minutach miksujemy jeszcze gorący krem.
W między czasie można przygotować grzanki. Bułki pokroić w kostkę. Na patelnię dać masło, podgrzać, aż się rozpuści. Do roztopionego masła dodać przyprawy, wymieszać i wsypać pokrojoną bułkę. Zeszklić i odstawić do wystygnięcia.
Zupę krem podajemy z grzankami.
Smacznego.
Moja mama lubi takie zupy kremy. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńMam świeżą fasolkę więc chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńAle bym na śniadanie teraz zjadła ;P
OdpowiedzUsuńfajna zupka
OdpowiedzUsuń