CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I MĄKĄ RYŻOWĄ
Składniki na formę 25/25 cm.
1 kostka masła (200 g.)
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 całe jaja
litrowy słoik dżemu lub powideł śliwkowych
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie;
Do masła wsypać przesiane mąki i drobno go pokroić. Dodać jajka i cukier z wanilią.
Ciasto zagnieść, aż składniki połączą się. Umieścić w misce, miskę przykryć folią i na pół godziny włożyć do lodówki.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na dno formy, na nią powidła (mogą być ciepłe), na powidła wykładamy drugą część ciasta. Jest ono kruche, więc nie da się wałkować, najlepiej rękoma rozsypywać po kawałkach.
Z powideł wyjąć laskę cynamonu, goździków nie wyjmowałam, stanowiły doskonały aromat.
Całość umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 170* i pieczemy 40 minut.
Smacznego.
Jeste, bardzo ciekawa tego smaku.
OdpowiedzUsuńWitam :) Bardzo długo nie odwiedzałem różnych blogów :) Po prostu musiałem zrobić sobie dużą przerwę od blogów :)
OdpowiedzUsuńMuszę częściej teraz wpadać tutaj. Dużo ciekawych przepisów niestety przegapiłem, ale muszę to nadrobić ;)
Wracając do przepisu, muszę przyznać, że bardzo ciekawe jest te ciasto. Bardzo smakowicie wygląda i nawet nie dużo jest składników na przyrządzenie takiego ciasta.
Życzę miłego dnia,
Patryk
Jaki fajny pomysł na ciasto!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, lubię ciasta kruche a powidła uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany.
OdpowiedzUsuńależ dawno nie jadłam ciasta ze śliwkami!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! :)
OdpowiedzUsuńidealne do herbatki albo kawy:)
OdpowiedzUsuńLubię kruche ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje zapewne przepysznie. Dobrych i smacznych świąt :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńciekawe ciasto muszę takie zrobić
OdpowiedzUsuń