wtorek, 28 grudnia 2021

Placek czeski

 

PLACEK CZESKI




Placek czeski to pyszne miodowe blaty przełożone kremem grysikowym i powidłami.
Ciasto nie przysparza trudności w przygotowaniu, Wszystkie składniki dajesz do jednej miski i łączysz ze sobą. Blaty podczas wałkowania, dobrze jest podsypać mąką, pod spodem i z wierzchu. Przygotuj formę 20/30 cm

Składniki na ciasto; 

1/2 szklanki cukru
3 płaskie szklanki mąki tortowej
4 żółtka
4 łyżki płynnego miodu (nie skrystalizowanego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka miękkiego masła

Krem grysikowy;

1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
9 łyżek kaszy manny
szczypta soli
200 g. miękkiego masła

Starte orzechy włoskie do posypania wierzchu
4 łyżki powideł śliwkowych

Mąkę przesiać do miski, dodać sodę i pozostałe składniki. Szybko wyrobić ciasto. Owinąć go we folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, dzielimy na trzy części i wałkujemy na papierze do pieczenia. Podsypujemy mąką pod spodem i na zewnątrz, aby wałek nie przyklejał się. Po wałkowaniu nadmiar mąki usuwamy. Każdy blat pieczemy ok. 10 minut, lub do lekkiego zarumienienia.

Mleko mieszamy  z cukrem, ekstraktem z wanilii, solą i grysikiem. Gotujemy, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i jeszcze minutę podgrzewamy. Na wierzch naczynia kładziemy folię i odstawiamy w chłodne miejsce.
Gdy masa grysikowa będzie zimna, miksujemy masło i dodajemy po łyżce masy.
Pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami i masą. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy masą. Trzeci blat ciasta cienko po wierzchu smarujemy i posypujemy startymi orzechami włoskimi.

Blaty po upieczeniu są twarde, pod wpływem powideł i masy miękną i kruszeją.

Smacznego.





8 komentarzy: