SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU
Sernik jest pyszny, delikatny, puszysty i rozpływa się w ustach. Dno tortownicy wyłożyłam kakaowymi herbatnikami. Dosyć często go piekę, jednak dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcie, ponieważ znikał jeszcze ciepły. Gorąco polecam.
Przygotuj tortownicę o śr. 35 cm lub formę prostokątną 25/36 cm. Wyłóż papierem do pieczenia i ułóż herbatniki.
Składniki na sernik;
1 kg sera białego (najlepszy jest z wiaderka u mnie firmy Piątnica)
6 jajek (L)
2 duże opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
3/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
1 i 1/2 granulowanego mleka w proszku
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
Jaja oddzielić białka od żółtek. Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń zmiksować. Dosypać mleko w proszku i olej. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubite białka na przemian z zimnym mlekiem stopniowo dodawać do masy serowej. Mieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Sernik piec w 170* góra dół bez termoobiegu przez 40 minut. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik i nie otwierać go przez godzinę. Po upływie godziny można otworzyć.
Jeżeli uchylimy drzwiczki piekarnika zaraz po upieczeniu sernik opadnie.
Smacznego.
To najlepszy tradycyjny sernik, który piekłam
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik z mlekiem w proszku :)))
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Kiedyś robiłem bez dodatku budyniu, a zamiast jego, dodałem mąkę pszenną, a dodatkiem aromatyzującego ciasto był olejek do ciasta :) Z pewnością kiedyś wypróbuję użyć mleka w proszku do masy serowej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco,
Patryk
Jej, pyszności. Jak ja kocham wszelkie serniczki :)
OdpowiedzUsuń