poniedziałek, 27 marca 2023

Bułki kukurydziane


 BUŁKI KUKURYDZIANE




Pyszne, chrupiące domowe bułeczki. Oprócz mąki pszennej, dodałam także mąkę kukurydzianą. Zrobienie ich jest łatwe, nie trzeba wyrabiać ciasta, nakładałam je łyżką na formę do pieczenia. Są smaczne same i z masełkiem. Z podanych poniżej składników, upiekłam 20 bułek. 

Przygotuj;

700 g. mąki pszennej
200 g. mąki kukurydzianej
50 g. świeżych drożdży
900 ml letniej wody
płaska łyżka soli
mała łyżeczka cukru
4 łyżki oleju rzepakowego

Obydwie mąki przesiej przez sitko i wymieszaj ze solą. Odstaw.
Do osobnego naczynia wkrusz drożdże, dodaj cukier, płatki owsiane i wlej wodę, wymieszaj łyżką, aż drożdże się rozpuszczą. Do mokrej masy dodaj przesiane mąki ze solą i wlej oliwę. Wymieszaj łyżką, aż masa będzie jednolita, pozbawiona grudek mąki. Naczynie przykryj folią i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
Formy do pieczenia wyłóż papierem, nakładaj łyżką po dwie porcje ciasta na jedną sztukę. Czyli jedna bułka to dwie duże łyżki ciasta.
Bułki piecz w temperaturze 160* 35-40 minut.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz