poniedziałek, 6 marca 2023

Krucha szarlotka


  KRUCHA SZARLOTKA



Ciasto kruche na szarlotkę, najlepszy przepis. Spróbuj i podziel się swoimi spostrzeżeniami. Gorąco polecam.

Przygotuj formę 25/25

Składniki;

2 pełne szklanki mąki
250 g. zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru z wanilią
5 łyżek cukru 
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/2 kg jabłek
cukier puder do posypania
1 łyżka cynamonu

Mąkę z proszkiem przesiej, włóż kostkę masła i krój nożem na drobne kawałki. Dosyp cukry. Zagnieć i wbij jajko. Ciasto będzie miękkie, uformuj kulę lub gruby rulon. Podziel ciasto na dwie części, jedną większą. Umieść w zamrażalniku.  Jabłka obierz i pokrój na plasterki, posyp je cynamonem i wymieszaj. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Większym kawałkiem ciasta wyłóż dno, możesz je pokroić w plastry i palcami ukształtować równomiernie. Następnie daj jabłka i drugą część ciasta zetrzyj na tarce. 
Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 160* piecz opcja góra dół przez 30 minut, kolejne 15 minut już tylko opcja dół. 
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz