KRUCHA SZARLOTKA
Ciasto kruche na szarlotkę, najlepszy przepis. Spróbuj i podziel się swoimi spostrzeżeniami. Gorąco polecam.
Przygotuj formę 25/25
Składniki;
2 pełne szklanki mąki
250 g. zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru z wanilią
5 łyżek cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 kg jabłek
cukier puder do posypania
1 łyżka cynamonu
Mąkę z proszkiem przesiej, włóż kostkę masła i krój nożem na drobne kawałki. Dosyp cukry. Zagnieć i wbij jajko. Ciasto będzie miękkie, uformuj kulę lub gruby rulon. Podziel ciasto na dwie części, jedną większą. Umieść w zamrażalniku. Jabłka obierz i pokrój na plasterki, posyp je cynamonem i wymieszaj. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Większym kawałkiem ciasta wyłóż dno, możesz je pokroić w plastry i palcami ukształtować równomiernie. Następnie daj jabłka i drugą część ciasta zetrzyj na tarce.
Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 160* piecz opcja góra dół przez 30 minut, kolejne 15 minut już tylko opcja dół.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz