wtorek, 21 marca 2023

Scones

 

  • SCONES



  •  Scones to angielskie ciastka śniadaniowe. Upiekłam je bez dodatku cukru, z dużymi rodzynkami, które dają naturalną słodycz. Ciastka są duże, smaczne i z wierzchu chrupiące. Gorąco polecam.


  • Składniki na 14-16 sztuk.

  • 100 g. zimnego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g rodzynków
  • 2 jajka
  • niepełna szklanka mleka
  • Masło posiekaj i wyrób z mąką, proszkiem do pieczenia i solą Dodaj rodzynki. Wlej mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchu. Objętość jajek wymieszanych z mlekiem, powinna stanowić 250 ml.

    Szybko wyrób ciasto rękoma (jeśli zbyt mocno się klei – możesz dosypać odrobinę mąki). Rozwałkuj grubo – na około 1,5 cm. Wytnij krążki szklanką lub foremką z ostrymi krawędziami.

    Ułóż na blasze wysmarowanej masłem i posmaruj z wierzchu pozostałym mlekiem.

    Piecz około 10 – 15 minut w temperaturze 220ºC. i przełóż na kratkę.






  • SUROWE SCONES
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz