- SCONES
- Scones to angielskie ciastka śniadaniowe. Upiekłam je bez dodatku cukru, z dużymi rodzynkami, które dają naturalną słodycz. Ciastka są duże, smaczne i z wierzchu chrupiące. Gorąco polecam.
- Składniki na 14-16 sztuk.
- 100 g. zimnego masła
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 100 g rodzynków
- 2 jajka
- niepełna szklanka mleka
Masło posiekaj i wyrób z mąką, proszkiem do pieczenia i solą Dodaj rodzynki. Wlej mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchu. Objętość jajek wymieszanych z mlekiem, powinna stanowić 250 ml.
Szybko wyrób ciasto rękoma (jeśli zbyt mocno się klei – możesz dosypać odrobinę mąki). Rozwałkuj grubo – na około 1,5 cm. Wytnij krążki szklanką lub foremką z ostrymi krawędziami.
Ułóż na blasze wysmarowanej masłem i posmaruj z wierzchu pozostałym mlekiem.
Piecz około 10 – 15 minut w temperaturze 220ºC. i przełóż na kratkę.
SUROWE SCONES |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz