środa, 13 grudnia 2023

Zalety kwasów omega-3


ZALETY KWASÓW OMEGA-3



Olej lniany jest olejem tłoczonym na zimno z nasion lnu zwyczajnego (łac. Linum usitatissimum L.). Ma kolor żółtozłocisty. Olej lniany tłoczony na ciepło cechuje się brunatnym kolorem i ostrym smakiem. Olej lniany tłoczony na zimno zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe (α-linolenowy, linolowy), kwasy jednonienasycone oraz niewielką ilość tłuszczów nasyconych. Ponadto jest źródłem steroli roślinnych, karotenoidów i witaminy E. Kwas α-linolenowy zalicza się do grupy kwasów tłuszczowych omega-3, których korzyści zdrowotne znane są już od dziesięcioleci. Związki te cechują się aktywnością przeciwzapalną, wspomagając leczenie atopowego zapalenia skóry, chorób układu krążenia, depresji oraz nowotworów. Według najnowszych badań, ze względu na swoje właściwości, mogą przyczyniać się do poprawy leczenia pacjentów zakażonych COVID-19. Kwasy tłuszczowe omega-3, jeśli występują w diecie w wystarczającej ilości, zwiększają odporność organizmu na infekcje, a także wspomagają pracę mózgu i serca. Co ciekawe, korzystnie oddziałują również na mikroflorę jelitową.

(...) Co ciekawe, korzystnie oddziałują również na mikroflorę jelitową i to nie koniec ich właściwości. Badania sugerują, że kwasy omega-3 zmniejszają ból przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także, dzięki zwiększaniu ilości wapnia w kościach, pomagają wzmocnić ich strukturę. Dodatkowo te kwasy tłuszczowe dbają o piękny wygląd i dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. 

Olej lniany – zastosowanie

Wiele badań potwierdza korzystny wpływ oleju lnianego na zdrowie. Znajduje on zastosowanie jako środek uzupełniający dietę dla każdego dbającego o zrównoważony sposób żywienia, jednak w szczególności polecany jest dla osób:

  • Z ryzykiem rozwoju lub istniejącą chorobą układu krążenia
  • Chorujących na depresję
  • Z chorobami o podłożu zapalnym
  • Z miażdżycą i nadciśnieniem
  • Z hipercholesterolemią
  • Z zespołem policystycznych jajników
  • Z trudno gojącymi ranami
  • Chcących wspomagać odporność

Ponadto, olej lniany pity na czczo poprawia pasaż jelitowy, przyspieszając perystaltykę jelit i zapobiegając powstawaniu zaparć.

Olej lniany na włosy i ciało

Olej lniany, poza zastosowaniem w dietetyce, znalazł swoje miejsce w kosmetologii. Wszystko to dzięki jego właściwościom przyspieszającym regenerację skóry. Stosowany jest jako składnik kremów i preparatów o działaniu odżywczym i przeciwzmarszczkowym. Zawarta w nim witamina E działa antyoksydacyjnie. Olej lniany może być stosowany jako składnik gotowych preparatów lub bezpośrednio na skórę. Przy używaniu go w formie czystej, należy pamiętać, że w takiej postaci jest on przeznaczony głównie do skóry z tendencją do przetłuszczania się. Olej lniany może być używany również na włosy do zabiegów pielęgnacyjnych z wykorzystaniem olejowania mających na celu poprawę kondycji włosów, ich blasku, nawilżenia i zapobiegania łamliwości. Stosuje się go zarówno w olejowaniu na sucho jak i na mokro. Olej lniany używany na skórę głowy hamuje wydzielanie zbyt dużych ilości sebum, zapobiegając przetłuszczaniu się włosów, a zawarty w nim kwas α-linolenowy przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych na skalpie. Jego wpływ na skórę i włosy nie kończy się na stosowaniu zewnętrznym. Tak jak suplementacja niektórych witamin i minerałów może poprawić stan skóry, tak stosowanie oleju lnianego doustnie przyczynia się do zwiększenia jej odporności na uszkodzenia oraz odbudowy naturalnej bariery naskórkowej.

Jak pić olej lniany i jak go przechowywać?

Olej lniany ma dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co jest podatny na utlenianie. Z tego powodu, jest on przechowywany w ciemnych butelkach w lodówce oraz przeznaczony do stosowania jedynie na zimno – do picia, sałatek czy przyrządzania past do pieczywa. Nie nadaje się do pieczenia, smażenia i innej obróbki termicznej, ponieważ pod wpływem temperatury traci on swoje właściwości, a nawet może szkodzić. Popularność na rynku zdobył olej lniany budwigowy, który jest elementem diety dr Budwig, zakładającej między innymi picie od 4 do 8 łyżek oleju lnianego dziennie.

Według publikacji naukowych, ilość oleju lnianego do spożycia dziennego, która będzie wywierała efekt zdrowotny waha się od 1 do 30ml dziennie. Za  średnią wartość można przyjąć mniej więcej łyżkę stołową czyli 15ml. Olej lniany można stosować zarówno do picia na czczo, jak i dodawać do przygotowywanych potraw.

Kiedy nie stosować oleju lnianego?

Czy pomimo tak wielu walorów zdrowotnych są sytuacje, w których oleju lnianego nie powinno się stosować? Olej lniany, tak jak każdy inny tłuszcz przyspiesza pracę jelit. Spożywanie więc tłuszczów w dużych ilościach przez osoby borykające się z biegunkami będzie nasilało ich przebieg. Podobnie na ilość tłuszczów w pożywieniu powinny zwrócić uwagę osoby wymagające diety niskotłuszczowej m.in z chorobami trzustki, przewlekłym zapaleniem i kamicą pęcherzyka żółciowego, chorobami miąższu wątroby oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Stosowanie oleju lnianego w takich przypadkach nie jest zakazane, natomiast powinno się kontrolować jego ilość, tak samo jak wszystkich innych spożywanych olejów, dostosowując dawki do zaleceń dietetyka.

15 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję za artykuł. Szczególnie zainteresował mnie temat włosów. Od przeprowadzki do innego miasta mam problem i widzę, że olej lniany, w moim przypadku, idealnie się sprawdzi. Małgosiu, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. True information is always service and usefulness. Thank you very much for the post.
    I say goodbye until after Epiphany, sharing a range of starters that I hope you like.
    My best wishes for these beloved holidays and next year 2024.😘❤️🎁🎄

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w swojej kuchni olej lniany. Stosuję ten produkt do sałatek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję olej lniany do sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie oleje jakie byśmy nie mieli mają mega właściwości i zastosowanie. I na zdrowie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe informacje dotyczące włosów. Bardzo przydatny artykuł.

    OdpowiedzUsuń
  7. O warto wiedzieć. Milego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. moja mama bardzo ceni sobie ten olej

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiem, że olej lniany jest zdrowy ale nie mogę przekonać się do niego. Bardzo lubię natomiast olej z pestek dyni i piję go codziennie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj powrotem jesieni
    Bardzo ciekawy wpis. Wielu nowych rzeczy się dowiedziałam.
    Życzę zdrowia, szczęśliwej każdej chwili w nadchodzącym tygodniu

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam serdecznie ♡
    Wspaniały artykuł, profesjonalne podejście do tematu :) Nie pamiętam kiedy ostatnio stosowałam olej lniany, myślę, że powinnam go częściej wprowadzać do swojej diety jak i pielęgnacji.
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam, używam i lubię jego specyficzny smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. To obszerny i pouczający post o oleju lnianym! Podkreślasz szeroki zakres korzyści zdrowotnych płynących z spożycia tego oleju, zwłaszcza jego bogactwo w kwas α-linolenowy, omega-3, witaminę E, sterole roślinne i karotenoidy. Dodatkowo, ciekawie opisujesz wpływ tych substancji na różne aspekty zdrowia, w tym mikroflorę jelitową, zdolność przeciwdziałania stanom zapalnym czy nawet poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci.

    Podanie konkretnych grup osób, dla których olej lniany może być szczególnie korzystny, oraz informacje o jego zastosowaniu w kosmetologii i pielęgnacji zewnętrznej dodają postowi praktycznego wymiaru. Dzięki za takie cenne informacje :)

    OdpowiedzUsuń