OGÓRKI W ZALEWIE CURRY
NA ZIMĘ
Ogórki w zalewie curry, pyszne, chrupiące i lekko pikantne. Idealne do kanapek.
4 kg. ogórków
4 cebule
8 łyżeczek gorczycy
4 łyżeczki pieprzu czarnego
Ponadto na zalewę;
3 litry wody
2 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
4 płaskie łyżki soli
3 łyżki przyprawy curry
Ogórki wymyk i pokrój w słupki. Cebulę pokrój w krążki. Na dno każdego słoika wsyp po kilka ziarenek pieprzu i 1/3 łyżeczki gorczycy.
Podkładaj ogórki i cebulę.
Składniki na zalewę wymieszaj i zagotuj. Gorącą zalewą wypełnij słoiki, zakręć je.
Pasteryzuj po 20 minut.
Robiłam i są pyszne, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTeż robię takie ogórki. Moja rodzina bardzo je lubi.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, Twój przepis jest wyśmienity! Idealnie nadają się do hamburgera.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia od
https://siempreseraprimavera.blogspot.com/
Moja mama lubi takie ogórki.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie. Takich ogórków jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńmam takie w swoich zapasach :D
OdpowiedzUsuńMój smak, bo curry, to jedna z ulubionych moich przypraw:)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
Mojemu mężowi na pewno by zasmakowały :) Lubi pikantne rzeczy. Także dziękuję za przepis. Możliwe, że wykorzystam. Osobiście wolę klasyczne kiszone :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, chociaż sama nie robiłam ich. Gorące pozdrowienia 😘
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórki. Ale takich nie jadłam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Robiłam kiedyś ogórki w takiej zalewie, tylko w formie sałatki, czyli pokrojone w talarki... są świetne:)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam takie ogórki. Są pyszne. Muszę je jeszcze zrobić bo w sprzedaży są jeszcze gruntowe ogórki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam te ogórki! Moja mama je robi!
OdpowiedzUsuńZapewne pyszne, jednak nie wiem, czy znajdę czas, aby je zrobić...
OdpowiedzUsuńFajny przepis, dziękuję za jego udostępnienie :)
OdpowiedzUsuńAch zrobiłam około 20 słoiczków w zeszłym roku i niestety nam średnio smakują. W tym roku tylko klasyki i wersja sałatka :)
OdpowiedzUsuń