KNEDLE Z MORELAMI
NA BIAŁYM SERZE
Składniki na ciasto;
450 g. sera białego w kostce
2 jaja
2 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
3 szklanki mąki
1/3 łyżeczki soli
12 małych moreli
bułka tarta i masło
Twaróg przeciśnij przez praskę, lub zgnieć widelcem. Dodaj jaja, cukier, masło, sól i mąkę. Jeżeli ser jest mokry dołóż więcej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Zawiń we folię i umieść w lodówce na dwie godziny.
Morele przepołów, usuń pestki. W szerokim rondlu nastaw lekko osoloną wodę do gotowania knedli.
Dużą łyżką odrywaj kawałki ciasta, uformuj knedelki. Gotuj 8-10 minut.
Polej je masłem ze zrumienioną bułeczką, posyp cukrem.
Smacznego.
Wydaje się łatwe do zrobienia. Pomyślę ;)
OdpowiedzUsuńTakich z morelami jeszcze nie jadłam. Zazwyczaj jem te ze śliwką węgierką. Chętnie spróbuję wersji z białym serem.
OdpowiedzUsuńJak będę robić knedle, to z pewnością wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że takich knedli to ja jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTo mi pasuje, lubię knedle, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOMG, brzmi pysznie! Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńO rety, wieki już nie jadłam knedli, ale narobiłaś mi smaka...
OdpowiedzUsuńKnedle jadłam i robiłam zaledwie kilka razy bo jakoś za nimi nie przepadamy, ale twoje oczywiście wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń👍🙂
OdpowiedzUsuńO, takiego dania jeszcze nie jadłam :) Jestem ciekawa czy by mi zasmakowało.
OdpowiedzUsuńKnedle, to takie danie, które musi obowiązkowo pojawić się chociaż raz w sezonie:)
OdpowiedzUsuńTe z morelami to moje ulubione, ze śliwkami lubią wszyscy:)
Pozdrawiam cieplutko:)