CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ
Pyszne słodko kwaskowate ciasto na kruchym spodzie. Wydaje się pracochłonne i skomplikowane, ale takie nie jest. Dla ułatwienia przygotowania tego ciasta, włóż maliny do zamrażarki.
Przygotuj formę 25/30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
Ciasto kruche;
200 g. margaryny
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
Margaryna powinna być bardzo miękka, można umieścić ją na chwilę w mikrofalówce. Do miękkiej margaryny dołóż żółtka, cukry i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszaj ciasto łyżką. Surowym ciastem wyklej dno formy do pieczenia, nakłuj widelcem. Piekarnik nagrzej do 170*. Umieść formę z ciastem i piecz 20 minut opcja góra/dół.
Po upieczeniu dobrze wystudź. Podczas pieczenia ciasta przygotowałam galaretkę, czyli rozpuściłam ją we wrzątku i również ukręciłam bezę.
Składniki na bezę;
4 białka
3/4 szklanki cukru kryształu lub drobnego
Galaretka malinowa;
3 galaretki w proszku o smaku malinowym
3 garście zamrożonych malin
200 ml śmietanki 30%
Białka ubijaj, stopniowo w trzech turach dosyp cukier. Miksuj, aż masa będzie bardzo sztywna i szklista.
Surową bezę rozprowadziłam na papierze do pieczenia. Piekłam 40 minut w 100* opcja góra/dół. Następnie wyłączyłam grzanie i lekko uchyliłam piekarnik. Beza powinna ostygnąć w piekarniku.
Do zimnej galaretki wsypałam zamrożone maliny. Bardzo przyspieszyło to proces tężenia. Wyłożyłam na ostudzone ciasto. Następnie umieściłam ubitą śmietankę kremówkę i wystudzoną bezę.
Ciasto umieściłam w lodówce na dwie godziny.
Smacznego.
Ciasto można przechowywać do czterech dni w lodówce.
To ciasto jest pyszne . Jadłam u przyjaciółki. Z chęcią zapisuję przepis. Pozdrawiam serdecznie 🍄🍄🍄🍄🍁🍁🍁
OdpowiedzUsuńUwielbiam maliny, więc chętnie zrobię to ciasto.
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto pysznie wygląda. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńMniam! Ależ kusisz! Cudownie wygląda to ciasto,a maliny to gwarancja smaku i sukcesu 🙂
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńO, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho! Jest w nim wszystko co daje smak idealny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ciasto prezentuje się naprawdę bajecznie 😍😍
OdpowiedzUsuńmmmmm... uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńMaliny i beza.... Brzmi przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam jesiennym czasem Aniołów
To ciasto wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam takiego typu ciasta😊. Połączenie malin z bezą jest idealne😊.
OdpowiedzUsuńMmmm malinowa chmurka to ciasto, którego smak poznałam jakieś 5-6 lat temu i do dziś bardzo mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńA fantastic raspberry tart. Getting a good shortcrust pastry is a bit complicated.
OdpowiedzUsuńYou have achieved your goals, and it turned out perfect.
Have a nice afternoon. Kisses.
Jadłam to ciasto i jest pyszne, super, że dałaś ten przepis, na pewno go wykorzystam.
OdpowiedzUsuńGracias por la receta
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAle pychotka :D
OdpowiedzUsuńAleż to pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńMoje umiejętności cukiernicze są marne, ale chętnie wypróbowałabym ten przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, ale sama nigdy go nie robiłam. Kilka razy miałam okazję je skosztować- pyszne! Dziękuję za przepis, z pewnością spróbuję go wykonać :) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuń😋👌🥧
OdpowiedzUsuń