czwartek, 26 września 2024

Ciasto z malinami i bezą- Malinowa Chmurka

 

 CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ



Pyszne słodko kwaskowate ciasto na kruchym spodzie. Wydaje się pracochłonne i skomplikowane, ale takie nie jest. Dla ułatwienia przygotowania tego ciasta, włóż maliny do zamrażarki.
Przygotuj formę 25/30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.

Ciasto kruche;

200 g. margaryny
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią

Margaryna powinna być bardzo miękka, można umieścić ją na chwilę w mikrofalówce. Do miękkiej margaryny dołóż żółtka, cukry i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszaj ciasto łyżką. Surowym ciastem wyklej dno formy do pieczenia, nakłuj widelcem. Piekarnik nagrzej do 170*. Umieść formę z ciastem i piecz 20 minut opcja góra/dół.
Po upieczeniu dobrze wystudź. Podczas pieczenia ciasta przygotowałam galaretkę, czyli rozpuściłam ją we wrzątku i również ukręciłam bezę.

Składniki na bezę;

4 białka
3/4 szklanki cukru kryształu lub drobnego

Galaretka malinowa;

3 galaretki w proszku o smaku malinowym
3 garście zamrożonych malin

200 ml śmietanki 30%

Białka ubijaj, stopniowo w trzech turach dosyp cukier. Miksuj, aż masa będzie bardzo sztywna i szklista. 
Surową bezę rozprowadziłam na papierze do pieczenia. Piekłam 40 minut w 100* opcja góra/dół. Następnie wyłączyłam grzanie i lekko uchyliłam piekarnik. Beza powinna ostygnąć w piekarniku.

Do zimnej galaretki wsypałam zamrożone maliny. Bardzo przyspieszyło to proces tężenia. Wyłożyłam na ostudzone ciasto. Następnie umieściłam ubitą śmietankę kremówkę i wystudzoną bezę.

Ciasto umieściłam w lodówce na dwie godziny. 

Smacznego.



Ciasto można przechowywać do czterech dni w lodówce.

26 komentarzy:

  1. To ciasto jest pyszne . Jadłam u przyjaciółki. Z chęcią zapisuję przepis. Pozdrawiam serdecznie 🍄🍄🍄🍄🍁🍁🍁

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam maliny, więc chętnie zrobię to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to ciasto pysznie wygląda. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis na pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Ależ kusisz! Cudownie wygląda to ciasto,a maliny to gwarancja smaku i sukcesu 🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to ciacho! Jest w nim wszystko co daje smak idealny!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto prezentuje się naprawdę bajecznie 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  8. Maliny i beza.... Brzmi przepysznie.
    Pozdrawiam jesiennym czasem Aniołów

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takiego typu ciasta😊. Połączenie malin z bezą jest idealne😊.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm malinowa chmurka to ciasto, którego smak poznałam jakieś 5-6 lat temu i do dziś bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A fantastic raspberry tart. Getting a good shortcrust pastry is a bit complicated.
    You have achieved your goals, and it turned out perfect.
    Have a nice afternoon. Kisses.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam to ciasto i jest pyszne, super, że dałaś ten przepis, na pewno go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje umiejętności cukiernicze są marne, ale chętnie wypróbowałabym ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  15. Znam to ciasto, ale sama nigdy go nie robiłam. Kilka razy miałam okazję je skosztować- pyszne! Dziękuję za przepis, z pewnością spróbuję go wykonać :) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń