wtorek, 15 października 2024

 

FOCACCIA




Pyszna i puszysta focaccia z zielonymi oliwkami i słodkimi pomidorkami koktajlowymi.
Przygotuj  formę do pieczenia 20/30. 

 Składniki; 

50 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g. mąki pszennej
330 ml ciepłej wody
2 duże łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki bazylii
150 g. pomidorków koktajlowych
oliwki zielone

Do wody dodaj drożdże i cukier, wymieszaj. Nakryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie dosyp przesianą mąkę ze solą, przyprawy i wlej oliwę. Ciasto z początku mieszaj łyżką, następnie krótko zagnieć ręką. Ciasto nie odchodzi jest trochę klejące i takie ma być. 
Formę do pieczenia wyłóż papierem.  Umieść surowe ciasto, rozprowadź go delikatnie. Przykryj i odstaw z ciepłe miejsce na 40 minut. 
Następnie poukładaj zielone oliwki, pomidorki koktajlowe.
Piecz w 190*- 30 minut.

Smacznego.

19 komentarzy:

  1. Dzięki za przepis. Bardzo lubię focaccię, pora samej zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł. I na pewno pysznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Po wyglądzie to myślę że wyszła Ci idealna ta focaccia ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Dawno nie piekłam. Dzięki za przypomnienie. Twoja wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje smaki, smacznie pozdrawiam:)
    Morgana

    OdpowiedzUsuń
  6. Spróbowałem genueńskiej focacci w Genui, gdzie jest oferowana turystom. Każdy region Włoch ma swoją specjalność.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znam tego przepisu. Jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię focaccię, ale całkowicie o niej zapomniałam. Muszę ją zrobić w przyszłym tygodniu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie robiłam , nabrałam apetytu. Pozdrawiam serdecznie 🍄🍄🍄🍁🍁🍁

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam raz focacie (nwm czy tak się odmienia...) i mi zasmakowała. Chętnie zrobię z twojego przepisu :D
    Miłego dnia! :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  11. Co prawda nie lubię gotować, ale jeść już tak😉
    Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  12. This focaccia recipe sounds absolutely delicious! The combination of fluffy dough, green olives, and sweet cherry tomatoes must create an amazing flavor. I love how easy it seems to prepare, with simple ingredients and a bit of time to let the dough rise. Perfect for a cozy autumn meal!

    Please check out my new blog post and let me know what you think: Wishing you a happy weekend. https://www.melodyjacob.com/2024/10/visit-dumbarton-castle-scotland-historic-fortress-dunbartonshire.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna przekąska i dodatek do wielu dań zamiast tradycyjnego pieczywa 😀 Często do focacci dodaję suszone pomidory.

    OdpowiedzUsuń
  14. Już zrobiłam się głodna
    Życzę pięknych chwil w złocie jesieni

    OdpowiedzUsuń