FOCACCIA
Pyszna i puszysta focaccia z zielonymi oliwkami i słodkimi pomidorkami koktajlowymi.
Przygotuj formę do pieczenia 20/30.
Składniki;
50 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g. mąki pszennej
330 ml ciepłej wody
2 duże łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki bazylii
150 g. pomidorków koktajlowych
oliwki zielone
Do wody dodaj drożdże i cukier, wymieszaj. Nakryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie dosyp przesianą mąkę ze solą, przyprawy i wlej oliwę. Ciasto z początku mieszaj łyżką, następnie krótko zagnieć ręką. Ciasto nie odchodzi jest trochę klejące i takie ma być.
Formę do pieczenia wyłóż papierem. Umieść surowe ciasto, rozprowadź go delikatnie. Przykryj i odstaw z ciepłe miejsce na 40 minut.
Następnie poukładaj zielone oliwki, pomidorki koktajlowe.
Piecz w 190*- 30 minut.
Smacznego.
Dzięki za przepis. Bardzo lubię focaccię, pora samej zrobić ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. I na pewno pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńPo wyglądzie to myślę że wyszła Ci idealna ta focaccia ^_^
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Dawno nie piekłam. Dzięki za przypomnienie. Twoja wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńMoje smaki, smacznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMorgana
Spróbowałem genueńskiej focacci w Genui, gdzie jest oferowana turystom. Każdy region Włoch ma swoją specjalność.
OdpowiedzUsuńNie znam tego przepisu. Jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńSuper! Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Smakowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńLubię focaccię, ale całkowicie o niej zapomniałam. Muszę ją zrobić w przyszłym tygodniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dawno nie robiłam , nabrałam apetytu. Pozdrawiam serdecznie 🍄🍄🍄🍁🍁🍁
OdpowiedzUsuńJadłam raz focacie (nwm czy tak się odmienia...) i mi zasmakowała. Chętnie zrobię z twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :)
Angelika
Co prawda nie lubię gotować, ale jeść już tak😉
OdpowiedzUsuńZjadłabym!
This focaccia recipe sounds absolutely delicious! The combination of fluffy dough, green olives, and sweet cherry tomatoes must create an amazing flavor. I love how easy it seems to prepare, with simple ingredients and a bit of time to let the dough rise. Perfect for a cozy autumn meal!
OdpowiedzUsuńPlease check out my new blog post and let me know what you think: Wishing you a happy weekend. https://www.melodyjacob.com/2024/10/visit-dumbarton-castle-scotland-historic-fortress-dunbartonshire.html
Świetna przekąska i dodatek do wielu dań zamiast tradycyjnego pieczywa 😀 Często do focacci dodaję suszone pomidory.
OdpowiedzUsuńJuż zrobiłam się głodna
OdpowiedzUsuńŻyczę pięknych chwil w złocie jesieni
Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńKocham <3
OdpowiedzUsuń👍🙂
OdpowiedzUsuń