niedziela, 27 października 2024

Ciasto z owocami i bezą



 CIASTO Z OWOCAMI

I BEZĄ 




Ostatnio polubiłam to ciasto 🍰.  Spód i beza są bez zmian. Wymieniam środek, czyli owoce w galaretkach. Tym razem użyłam kwaskowatej konfitury z jabłek, którą sama zrobiłam. Trochę rzadko tutaj jestem, bo jak każdy, mam w życiu mniej i więcej czasu. Skupiam się nad innymi sprawami. Co nie znaczy, że o was zapomniałam. 

Zróbcie to ciasto, polecam.

Na spód;

Kostka margaryny
2 łyżeczki cukru z wanilią 
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 jaja 

Margaryna powinna być miękka. Ja mam taki sposób; kostkę umieszczam w woreczku i wkładam do ciepłej wody. Gdy zrobi się miękka wyjmuję ją z wody. Dodaję cukier waniliowy, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszam łyżką. Surowe ciasto wykładam do firmy do pieczenia 20/30. Nakłuwam widelcem. Piekę 20 minut 
 w 160 * góra dół.

Beza;

4 białka 
1 szklanka cukru do wypieków 

Białka ubijam na sztywno i w trzech turach wsypuję cukier. Miksuję, aż masa będzie gładka i szklista. Piekę w takiej samej formie. Gdy nie mam formy podobnych rozmiarów wystarczy na papierze do pieczenia narysować kształt formy. Bezę piecz na papierze do pieczenia opcja góra dół w temperaturze 100* 40 minut. Po tym czasie uchyl piekarnik, żeby ostygła.

Galaretki rozpuścić wcześniej. Dołóż owoce. I wyłóż na ostudzone ciasto 🍰. Na wierzch umieść ostudzoną bezę. 


Smacznego ☕

23 komentarze:

  1. Beza wygląda obłędnie a ciasto też musi nieziemsko smakować.
    Życzę Ci miłej, relaksującej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności i pięknie wygląda, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to ciasto musi być pyszne. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Kolory sprawiają, że jest bardzo apetyczny.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwiebiam bezy, więc to ciasto na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bezy, A te wyglądają smakowicie
    Pozdrawiam końcówką października

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta, chociaż zamiast margaryny, dałabym masło ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, bardzo ciekawe, a zarazem apetyczne ciasto. Coś wspaniałego 👍🙂 Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🖐🧡😊

    OdpowiedzUsuń
  9. It looks fantastic and very delicious. The baked meringue lasts over time.
    Happy week.😘

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacho wygląda przesmacznie. Podkradam przepis by osłodzić jesienną chandrę 😋

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadlbym to, muszę kiedyś spróbować zrobić 🙂

    OdpowiedzUsuń
  12. Owocowe ciacho z bezą jest wielosezonowe:)
    Wygląda pięknie i zawsze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały i pyszny pomysł na ciasto, super :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pysznie wygląda. Nie robiłam jeszcze bezy. Ostatnio trochę cukiernicze w kuchni, więc możliwe, że i na nią przyjdzie czas :) W sumie fajnie, że wymieniasz owoce w galaretkach. Pomaga to doznawać nowych, ciekawych smaków.
    Mam nadzieję, że w Twoim życiu niedługo będzie spokojniej, trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super wygląda:) Bardzo lubię ciasta z owocami:)

    OdpowiedzUsuń