CIASTO Z OWOCAMI
I BEZĄ
Ostatnio polubiłam to ciasto 🍰. Spód i beza są bez zmian. Wymieniam środek, czyli owoce w galaretkach. Tym razem użyłam kwaskowatej konfitury z jabłek, którą sama zrobiłam. Trochę rzadko tutaj jestem, bo jak każdy, mam w życiu mniej i więcej czasu. Skupiam się nad innymi sprawami. Co nie znaczy, że o was zapomniałam.
Zróbcie to ciasto, polecam.
Na spód;
Kostka margaryny
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
Margaryna powinna być miękka. Ja mam taki sposób; kostkę umieszczam w woreczku i wkładam do ciepłej wody. Gdy zrobi się miękka wyjmuję ją z wody. Dodaję cukier waniliowy, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszam łyżką. Surowe ciasto wykładam do firmy do pieczenia 20/30. Nakłuwam widelcem. Piekę 20 minut
w 160 * góra dół.
Beza;
4 białka
1 szklanka cukru do wypieków
Białka ubijam na sztywno i w trzech turach wsypuję cukier. Miksuję, aż masa będzie gładka i szklista. Piekę w takiej samej formie. Gdy nie mam formy podobnych rozmiarów wystarczy na papierze do pieczenia narysować kształt formy. Bezę piecz na papierze do pieczenia opcja góra dół w temperaturze 100* 40 minut. Po tym czasie uchyl piekarnik, żeby ostygła.
Galaretki rozpuścić wcześniej. Dołóż owoce. I wyłóż na ostudzone ciasto 🍰. Na wierzch umieść ostudzoną bezę.
Smacznego ☕
Beza wygląda obłędnie a ciasto też musi nieziemsko smakować.
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci miłej, relaksującej niedzieli:)
Ale słodkości :) Cudo!
OdpowiedzUsuńPyszności i pięknie wygląda, pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto musi być pyszne. Mniam.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Kolory sprawiają, że jest bardzo apetyczny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwiebiam bezy, więc to ciasto na pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy, A te wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam końcówką października
zniknął komentarz?
OdpowiedzUsuńuwielbiam bezowe ciasta
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, chociaż zamiast margaryny, dałabym masło ;)
OdpowiedzUsuńWow, bardzo ciekawe, a zarazem apetyczne ciasto. Coś wspaniałego 👍🙂 Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🖐🧡😊
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńIt looks fantastic and very delicious. The baked meringue lasts over time.
OdpowiedzUsuńHappy week.😘
Ciacho wygląda przesmacznie. Podkradam przepis by osłodzić jesienną chandrę 😋
OdpowiedzUsuńJadlbym to, muszę kiedyś spróbować zrobić 🙂
OdpowiedzUsuńskusiłabym się!
OdpowiedzUsuńOwocowe ciacho z bezą jest wielosezonowe:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i zawsze smakuje:)
Prawdziwe niebo dla zmysłów 🥰
OdpowiedzUsuńBezę lubię w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńWspaniały i pyszny pomysł na ciasto, super :D
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda. Nie robiłam jeszcze bezy. Ostatnio trochę cukiernicze w kuchni, więc możliwe, że i na nią przyjdzie czas :) W sumie fajnie, że wymieniasz owoce w galaretkach. Pomaga to doznawać nowych, ciekawych smaków.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że w Twoim życiu niedługo będzie spokojniej, trzymam kciuki :)
Super wygląda:) Bardzo lubię ciasta z owocami:)
OdpowiedzUsuń