poniedziałek, 13 czerwca 2016

Leczo do słoików

Od kilku lat robię. Przepis niezawodny, zawsze się udaje i bardzo smakuje.
W zimie mam namiastkę lata :) wystarczy tylko podsmazyć kiełbaskę z cebulką i mamy pyszne leczo.






2-3 duże cukinie
1 i 1/2 kg pomidorów
1 i 1/2 kg papryki
Bazylia, oregano, sól, pieprz.
Olej tyle aby zakrył dno garnka.



1)Cukinię obieramy ze skórki i kroimy na dość duże kawałki

2)Paprykę kroimy w paski

3)Pomidory parzymy i ściagamy z nich skórkę

Na dno dużego garnka wlewamy olej.Grzejemy. Na goracy olej wrzucamy w pierwszej kolejności paprykę, dusimy i gdy trochę zmieknie wrzucamy cukinię i pokrojone pomidory.

Dusimy do miękkości. Dodajemy zioła, pieprz i sól juz w trakcie gotowania.
Pasteryzujemy około 20 minut.

W zimie gdy otwieram słoik. Dodaję kiełbasę podsmażoną z cebulką.

SMACZNEGO :)
ważne; nie dodajemy wody. Warzywa mają być w sosie własnym.

13 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na zamknięcie darów lata w słoiczkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisane - do zrobienia koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, jak ja dawno nie jadłam leczo - narobiłaś mi smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu jak zwykle przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jest juz mój.Świetny pomysł.Leczo robię tylko w sezonie letnim.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis jest juz mój.Świetny pomysł.Leczo robię tylko w sezonie letnim.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moi panowie bardzo lubią leczo i jak robię to hurtem. Pozdrawiam Małgoś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiamy! Co roku robimy zapasy takiego leczo i niestety już wszystkie zjadłyśmy xD Czas robić nowe ale poczekamy na nasze dorodne cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Również robię takie warzywa do słoików. Zima jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajny pomysł, żeby mieć leczo w każdej chwili :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jestem miłośnikiem tejże potrawy :) Bardzo lubię te leczo - jego smak jest wyśmienity, że aż chce się zjeść jeszcze więcej :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń