W zimie mam namiastkę lata :) wystarczy tylko podsmazyć kiełbaskę z cebulką i mamy pyszne leczo.
2-3 duże cukinie
1 i 1/2 kg pomidorów
1 i 1/2 kg papryki
Bazylia, oregano, sól, pieprz.
Olej tyle aby zakrył dno garnka.
1)Cukinię obieramy ze skórki i kroimy na dość duże kawałki
2)Paprykę kroimy w paski
3)Pomidory parzymy i ściagamy z nich skórkę
Na dno dużego garnka wlewamy olej.Grzejemy. Na goracy olej wrzucamy w pierwszej kolejności paprykę, dusimy i gdy trochę zmieknie wrzucamy cukinię i pokrojone pomidory.
Dusimy do miękkości. Dodajemy zioła, pieprz i sól juz w trakcie gotowania.
Pasteryzujemy około 20 minut.
W zimie gdy otwieram słoik. Dodaję kiełbasę podsmażoną z cebulką.
SMACZNEGO :)
ważne; nie dodajemy wody. Warzywa mają być w sosie własnym.
Pyszna propozycja na zamknięcie darów lata w słoiczkach :-)
OdpowiedzUsuńZapisane - do zrobienia koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńW zimie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńOj, jak ja dawno nie jadłam leczo - narobiłaś mi smaka :D
OdpowiedzUsuńMałgosiu jak zwykle przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest juz mój.Świetny pomysł.Leczo robię tylko w sezonie letnim.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest juz mój.Świetny pomysł.Leczo robię tylko w sezonie letnim.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMoi panowie bardzo lubią leczo i jak robię to hurtem. Pozdrawiam Małgoś :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy! Co roku robimy zapasy takiego leczo i niestety już wszystkie zjadłyśmy xD Czas robić nowe ale poczekamy na nasze dorodne cukinie :)
OdpowiedzUsuńRównież robię takie warzywa do słoików. Zima jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńSmak i zapach lata:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, żeby mieć leczo w każdej chwili :) pycha
OdpowiedzUsuńJa jestem miłośnikiem tejże potrawy :) Bardzo lubię te leczo - jego smak jest wyśmienity, że aż chce się zjeść jeszcze więcej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk