Gofry z mąki żytniej są pyszne i rozchodzą się w moim domu jak świeże bułeczki. Zazwyczaj podaję je na słono i pikantnie. Bardzo pasują do takich właśnie dodatków. Z podanych składników zrobiłam 7 dużych gofrów.
GOFRY WYTRAWNE
10 łyżek mąki żytniej
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6 jaj S
3 łyżki oleju
250 g. serka Ricotta
szczypiorek
papryka czerwona
sól i pieprz do smaku
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do przesianej mąki z proszkiem wlać żółtka, sól i olej. Wymieszać mikserem. Dodać ubitą pianę z białek.
Upiec gofry.
Gofrownicę przed każdym nałożeniem ciasta dobrze jest wysmarować silikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju.
Serek wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Serek Ricotta jest bardzo puszysty i delikatny.
Smacznego.
OdpowiedzUsuńmałgosiu kusisz smakolykami
Smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Pychota.
OdpowiedzUsuńNa takie gofry możesz mnie zaprosić Małgosiu, a stawię się bardzo szybko i zjem grzecznie wszystko ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na gofry na wytrawnie :) Muszę wypróbować, gdyż gofrów z mąki żytniej jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDo tej pory jadałam tylko gofry "na słodko". Wersja wytrawna jest bardzo kusząca:_
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, że u mnie gofry zawsze na słodko, a Twoje wyglądają smakowicie i chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam gofrów... jak jadłam to właśnie na wytrawnie ale dawno... mam ochotę ;)
OdpowiedzUsuńWytrawne gofry..., brzmi pysznie. Są idealne na śniadania :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńwygladaja przepysznie :) ale bym zjadla
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ale pychotki. Narobiłaś mi ogromnego "smaka". Jak ja dawno nie jadłam gofrów. Jakiś czas temu pożyczyłam maszynkę do gofrów i nie powróciła. Muszę kupić nową.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Oj posmakowałam bym takich gofrów :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! Dawno nie jadłam gofrów, będę musiała spróbować ^^!
OdpowiedzUsuńyollowe.blogspot.com
Super urozmaicenie na śniadania :)
OdpowiedzUsuńSuper gofry ☺ Bardzo lubię gofry na słodko ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk