niedziela, 13 sierpnia 2017

Najeżony mannowiec


Gorąco polecam smaczne i orzeźwiające ciasto bez pieczenia.
 Przygotowanie jego, zajmuje chwilkę. A efekt końcowy jest na prawdę piękny i smaczny. 


NAJEŻONY MANNOWIEC





 Składniki na blaszkę keksówkę wymiary 26/12 cm.

duża paczka herbatników kakaowych  dowolnych. Ja użyłam petitków.
1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
4 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
1 galaretka truskawkowa + 1/2 szklanki wrzątku

250 ml. śmietanki 30% + łyżka cukru + 1 śmietan-fix
jeżyny do dekoracji

Formę wyłożyć w całości papierem do pieczenia




















Kaszkę mannę zagotować z wodą. Dodać cukier i miód. Przetrzeć przez sitko. Wlać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzątku.

Na dnie formy poukładać ciasteczka. Wylać na nie lekko tężejącą masę. Na masę znowu ułożyć ciasteczka i czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Na wierzchu mają się znaleźć same ciasteczka, ponieważ to będzie spód ciasta.


Formę wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Technika wyjmowania ciasta;

Ciasto obkroić nożem od papieru.
Na wierzch formy przyłożyć tackę i odwrócić keksówkę do góry dnem.
Delikatnie zdjąć papier, wyrównać nierówności.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
Udekorować i poukładać maliny.
Nadaje się od razu do spożycia.
Smacznego.






16 komentarzy:

  1. Ale rewelacyjnie wygląda :) bardzo chętnie zjadłabym kawałeczek tego mannowca :) Pysznie Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie. Przetestują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście ciasto wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. znakomicie i na pewno pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada pieknie i napewno tez tak smakowal
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. super, robiłam kiedyś podobny i był bardzo dobry :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... fantastyczny deserek! lubię takie z kaszą manną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, zjadłabym... Faktycznie prezentuje się świetnie, jestem ciekawa jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zakochałam się. Uwielbiam kaszę mannę. Czemu nie przyszło mi do głowy, żeby tak fantastycznie ją wykorzystać? Brawo za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Środek jest fenomenalny! Z chęcią byśmy dziubły takiego ciacha xD

    OdpowiedzUsuń