Ciasto jest pyszne i słoneczne. Jego żółty kolor jest przepełniony kolorem lata i słońca. Walory smakowe również są inne, niż zwykłego ucieranego na mące jasnej pszennej. Polecam zrobić i samemu się przekonać.
CIASTO Z MĄKI KUKURYDZIANEJ
Ciasto;
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja (M)
1/2 kostki margaryny + łyżka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
Kruszonka;
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1/3 kostki margaryny
dodatkowo śliwki węgierki ułożone skórką w dół
Wykonanie ciasta;
Margarynę zmiksować z cukrami na puch. Dodawać stopniowo po całym jajku. Następnie po łyżce mąki przesianej z proszkiem. Miksować do połączenia składników. Nie ma sensu dłużej.
Wykonanie kruszonki;
Zimną margarynę posiekać z mąką i cukrami. Pokruszyć palcami. Jeżeli konsystencja będzie za mokra, należy dosypać troszkę mąki. Kruszonka ma się kruszyć w palcach.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160*
Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę, wylać ciasto, ułożyć śliwki i wysypać kruszonkę.
Piez 30 minut z termoobiegiem.
Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia zamiast smarować jej. Ja ze względu na formę o kształcie nieregularnym wybrałam ten pierwszy wariant.
Smacznego.
Myyy jakie pyszne:) moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, słoneczny kolor i kwaskowe śliwki, to musi smakować :)
OdpowiedzUsuńJej...Jak cudownie wygląda! <3 Z przyjemnością skusiłabym się na kawałeczek :D :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :) Takie ciasto to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńCiasta z mąki kukurydzianej jeszcze nie jadłam, a Twoje wygląda pysznie: ten kolor, kruszonka i śliwki, mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Uwielbiam takie ciasta ze śliwkami, ale kukurydzianego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńUpiekę na sobotę, na urodziny Mamy. Zamiast śliwek będą jabłka. Kolor ciasta - fantastyczny:)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) ale bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis ☺
OdpowiedzUsuńKochana ciasto wygląda przepysznie 😃
OdpowiedzUsuńCudny jest kolor tego ciasta. Uwielbiam ciasta ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pysznie wyglada, uwielbiam sliwkowe ciasta
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ciasto wygląda bardzo smakowicie i chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze z mąki kukurydzianej, pora to nadrobić :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda mega smakowicie :)))
OdpowiedzUsuńAh ten żółciutki kolor <3 Piękne serduchowe ciacho :D
OdpowiedzUsuńBardzo wyśmienite ciasto ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk