środa, 30 sierpnia 2017

Kukurydziane ciasto ze śliwkami



Ciasto jest pyszne i słoneczne. Jego żółty kolor jest przepełniony kolorem lata i słońca. Walory smakowe również są inne, niż zwykłego ucieranego na mące jasnej pszennej. Polecam zrobić  i samemu się przekonać.



CIASTO Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Ciasto;

2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja (M)
1/2 kostki margaryny + łyżka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią

Kruszonka; 

3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1/3 kostki margaryny

dodatkowo śliwki węgierki ułożone skórką w dół


Wykonanie ciasta;

Margarynę zmiksować z cukrami na puch. Dodawać stopniowo po całym jajku. Następnie po łyżce mąki przesianej z proszkiem. Miksować do połączenia składników. Nie ma sensu dłużej.

Wykonanie kruszonki;

Zimną margarynę posiekać z mąką i cukrami. Pokruszyć palcami. Jeżeli konsystencja będzie za mokra, należy dosypać troszkę mąki. Kruszonka ma się  kruszyć w palcach.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160*
Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę, wylać ciasto, ułożyć śliwki i wysypać kruszonkę.

Piez 30 minut z termoobiegiem.

Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia zamiast smarować jej. Ja ze względu na formę o kształcie nieregularnym wybrałam ten pierwszy wariant.

Smacznego.


24 komentarze:

  1. Pysznie wyglada, zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglada, zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne ciasto, słoneczny kolor i kwaskowe śliwki, to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej...Jak cudownie wygląda! <3 Z przyjemnością skusiłabym się na kawałeczek :D :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym spróbowała. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda :) Takie ciasto to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasta z mąki kukurydzianej jeszcze nie jadłam, a Twoje wygląda pysznie: ten kolor, kruszonka i śliwki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale. Uwielbiam takie ciasta ze śliwkami, ale kukurydzianego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekę na sobotę, na urodziny Mamy. Zamiast śliwek będą jabłka. Kolor ciasta - fantastyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno wypróbuję przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana ciasto wygląda przepysznie 😃

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudny jest kolor tego ciasta. Uwielbiam ciasta ze śliwkami.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglada, uwielbiam sliwkowe ciasta
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda bardzo smakowicie i chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda cudownie i bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie piekłam jeszcze z mąki kukurydzianej, pora to nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda mega smakowicie :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Ah ten żółciutki kolor <3 Piękne serduchowe ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo wyśmienite ciasto ☺

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń