Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe.
Do pieczenia użyłam mąki kokosowej firmy Radix-bis. Jest niezwykle smaczne i pachnące kokosem, Wykonanie jego jest proste. Nie potrzebujemy miksera, wystarczy łyżka lub trzepaczka do mieszania.
Gdy jakiś czas temu pierwszy raz robiłam tego torcika, użyłam do mieszania blendera. Jednak uważam, że jest to zbyteczne. Nigdy niczym go nie dekoruję, aby nie popsuć smaku. Sam smakuje najlepiej.
2 szklanki mąki kokosowej
1 litr mleka kokosowego
500 ml. wody
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe duże ( na 3/4 litra mleka )
Forma o średnicy 24 cm/
Mąkę wymieszać z mlekiem, dodać cukier wodę i proszek budyniowy. Wymieszać łyżką lub trzepaczką.
Jeżeli będziesz mieszać blenderem pamiętaj, aby najpierw do misy wlać mleko, a potem resztę. Pamiętam moje pierwsze ciasto, podczas pracy z nim myślałam, że zepsuł mi się blender, ponieważ najpierw wsypałam mąkę. Te urządzenia są już tak skonstruowane, że wolą mieszać mokre rzeczy. Ale przejdę do tematu.
Po wymieszaniu składników, naczynie przykryć i odstawić na godzinę.
Formę wyłożyć całkowicie papierem do pieczenia.
Wylać masę i piec w 130- 140 * 60 minut. Po tym czasie pozostawić blaszkę w piekarniku jeszcze 20 minut.
Super się prezentuje :) I ciekawy sposób na wykorzystanie mąki kokosowej :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrosło Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, takiego nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mąkę kokosową :D Torcik wyszedł świetny i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu świetny przepis, to ciacho musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co kokosowe. Wielokrotnie używałam mąki kokosowej do wypieków, ale nie przypuszczałam, że można upiec z niej taki wspaniały biszkopt. Notuję przepis i już niebawem go wykorzystam. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNa taki torcik to bardzo chętnie się skuszę :) Pyszności Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny torcik:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:) Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńciekawe ciacho :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, do niedzielnej kawy jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńDoskonale potrafimy wyobrazić sobie ten smak :) To taki pustynny torcik :D
OdpowiedzUsuńSuper ciasto ☺ Taki deser jest idealny dla osób, którzy muszą przestrzegać diety bezglutenowej z przyczyn zdrowotnych ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Jakiego mleka kokosowego Pani użyła? Z puszki czy kartonu?
OdpowiedzUsuń