Placki ziemniaczane mogła bym jeść codziennie. Gdy byłam mała, lubiłam na słodko. Sypałam na nie dużo cukru, z biegiem czasu doszła kwaśna śmietana, no i oczywiście cukier :). Smaki i gusta zmieniają się jednak z biegiem czasu i placuszki na ostro teraz królują w mojej kuchni.
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM I MIĘSEM
Placki;
5 średnich ziemniaków
4 ząbki czosnku
1 jajko
sól do smaku
pieprz
4-5 łyżek mąki
olej do smażenia
Ziemniaki trzemy na tarce, wgniatamy czosnek, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Sos;
1/2 kg. mięsa wołowego
około 1 litr wody
sól do smaku i pieprz, kminek cały, liść laurowy, ziele angielskie.
Sos ciemny uniwersalny Łowicz.
Papryka czerwona surowa.
1/2 kg. mięsa wołowego kroimy na kawałeczki, wrzucamy na gotującą się wodę i dusimy pod przykryciem w przyprawach.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy wszystko aż papryka lekko zmięknie.
Na koniec wlewamy sos. Zazwyczaj dodaję do mięsa więcej przypraw, jednak gotowy sos z tej firmy jest już wystarczająco doprawiony.
Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki z sosem, ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńNa placuszki zawsze jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńNa placuszki zawsze jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam placków ziemniaczanych na słodko i nawet nie wiedziałam, ze tak się je... dopiero, kiedy podrosłam dowiedziałam się, że w niektórych miastach Polski to normalne ;) Placki ziemniaczane jadłam ze śmietaną na wytrawnie,ale rzadko, bo nie miał kto robić, ale i tak za nimi nie szalałam... Jednak raz na jakiś czas ma sie na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńLubię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie placki :) Pyszne są :)
OdpowiedzUsuńSmaczne :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności ☺ Ja bardzo lubię placki ziemniaczane po węgiersku. Taką wersję placków także lubię. Do startych ziemniaków często dodaję majeranek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk