Wkrótce rozpocznie się kalendarzowa jesień. Na naszych stołach coraz częściej zagoszczą owoce, w które obfituje ta pora roku. Czyli śliwki i jabłka. Bardzo lubię zapach ciast drożdżowych i gdy tylko przyjdzie mi na nie ochota, bez zastanowienia, piekę je. Dzisiaj przedstawiam propozycję na bardzo puszyste i łatwe w wykonaniu oraz smaczne ciasto. Po wyrośnięciu, nie zagniatałam go. Wylałam na blachę, w której go piekłam rozprowadzając łyżką. Polecam ten sposób.
DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I JABŁKAMI
Wymiary blachy 28/39 cm.
Wszystkie składniki powinny być ciepłe. Czyli wyjęte z lodówki dzień wcześniej, a mleko lekko podgrzane.
40 g. świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
2 całe jaja
250 ml. mleka
120 g. roztopionej margaryny
500 g. mąki
Olej do smarowania rąk .
Kruszonka;
100 g. margaryny
1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
mąka- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, ma wyjść sypka konsystencja.
Wykonanie ciasta;
drożdże, dwie łyżki mąki, łyżka cukru i 1/2 szklanki mleka mieszamy ze sobą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do wyrośniętego zaczynu wlewamy resztę mleka, wbijamy jaja, wsypujemy resztę cukru i przesianą mąkę. Mieszamy łyżką a następnie ręcznie. Podczas wyrabiania wlewamy powoli margarynę.
Mieszałam i zagniatałam ciasto w misce. Gdy będzie za rzadkie można dosypać odrobinę mąki lub smarować ręce oliwą.
Następnie odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Układamy połówki śliwek i pokrojone jabłka.
Na owoce wysypujemy kruszonkę.
Pieczemy 40 minut z termoobiegiem w 150-160*
Smacznego.
Moja babcia takie robiła - czuję już zapach i smak tego ciasta! :) mmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńJabłka i śliwki idealnie pasują do ciasta drożdzowego ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smakołyki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżowce z owocami. Twoje ciasto wygląda przepysznie. Ja po wyrośnięciu również nie zagniatam ciasta.
OdpowiedzUsuńDrożdżowe z owocami i kruszonką to ciasto, na które zawsze się skuszę :)
OdpowiedzUsuńciasta drożdżowe są najlepsze :) i jeszcze ta kruszonka! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta drożdżowe z owocami :)
OdpowiedzUsuńTo najlepsza pora na takie drożdżowe:))Pozdrawiam serdecznie:))))
OdpowiedzUsuńZa ciastem drożdżowym niespecjalnie przepadam... może dlatego, że w dzieciństwie moja babcia, jeśli piekła placki, to właśnie głównie drożdżowe (czuję więc pewien przesyt;) ) Nie mniej jednak ze wszystkich dodatków, to właśnie drożdżowe ze śliwkami lubiłam najbardziej:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta drożdżowe :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńW końcu musimy kupić jakieś dobre śliwki i zrobić ciacho :) Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńCoś cudownego :) Idealne na te chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta,piekę je często.To wygląda pysznie,aż chce się schrupać.Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to moje ulubione ciasto ☺ Takie ciasto jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk