Na pewno większość z Was ma swój sprawdzony przepis na te smaczne krążki ? Ja jednak postanowiłam podzielić się swoim niezawodnym i sprawdzonym sposobem, na zrobienie dziewięciu dużych krążków. Cena wydania domowego jest niska i wiemy co jemy.
CIASTO NA TORTILLE
1 szklanka bardzo ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju u mnie rzepakowy
kopiata łyżka siemienia lnianego
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić ręcznie, aż będzie elastyczne i miękkie. Ja wyrabiam około kilku minut, to w zupełności wystarczy. Następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy na 9 części, ponownie nakrywamy folią. Każdą kulkę wałkujemy na cienkie blaty o średnicy 20 cm, bezpośrednio przed pieczeniem. Pieczemy na suchej patelni z obu stron. Przewracamy, jeżeli na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Tortille układamy na płaskim talerzu i nakrywamy dość wilgotną ścierką. Wykonujemy tą czynność, aby placki były miękkie.
Smacznego.
Prosty i dobry przepis.
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie byłam zadowolona ze zrobionych przez siebie tortilli. Łamały się, były za twarde, nie można było ich zrolować. Twój przepis już zapisany, więc w najbliższym czasie będę działać:)
OdpowiedzUsuńCieszę się Dorotko 😊
UsuńMi domowe jakoś tez za bardzo nie wychodziły :/ A Twoje wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu to wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńwyglada cudownie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Karina
Na pewno skorzystam, bo tortille prezentuję się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis. Będę z niego korzystać.
OdpowiedzUsuńGosiu, czym mogę zastąpić siemię lniane?
Serdecznie pozdrawiam:)
Bardzo lubię właśnie takie domowe :) Są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDomowe zawsze najlepsze!
OdpowiedzUsuńSmacznego.
Cudo <3
OdpowiedzUsuńsuper :) chętnie bym przetestowała, ale w wersji bez glutenu :) ciekawe jak byłoby z lepkością :)
OdpowiedzUsuńDomowe, najlepsze :)
OdpowiedzUsuńtakie są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałem okazji robić tortilli ☺ Muszę spróbować zrobić taką tortillę wg tego przepisu ☺ Bardzo apetycznie wygląda tortilla z farszem ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
domowa tortilla to chociaż wiadomy skład, bo te sklepowe w 99% procentach mają wiele do życzenia :(
OdpowiedzUsuńTeż sama przygotowuję placki, domowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuń