sobota, 23 września 2017

Sos z maślaków


Za co kocham jesień ? , za to że mogę chodzić po lesie w poszukiwaniu grzybów, za piękne kolory liści na drzewach, za to że w mojej kuchni pachnie sosami z grzybów i konfiturami ze śliwek i dyni.
Jest jeszcze wiele innych powodów, lecz przejdę już do mojego sosu :)



SOS Z MAŚLAKÓW





Maślaki około 1/2 kg
duża cebula
 dwie łyżki  śmietany
sól do smaku, pieprz
mąka jedna łyżka 
50 g. masła
łyżeczka maggi w płynie



Grzybki płuczemy. W przypadku maślaków należy zdjąć skórkę z kapeluszy.
Pokroić i dusić w osolonej wodzie. Cebulkę poszatkować i zeszklić na maśle na patelni.
Połączyć grzyby z cebulą i dusić w przyprawach, aż zmiękną. W osobnym naczyniu zmieszać śmietanę z mąką i odrobiną wody. Wlać do wody, w której gotują się grzybki. Powstanie sos. 
Na końcu wlać maggi.

Smacznego.

11 komentarzy: