Za co kocham jesień ? , za to że mogę chodzić po lesie w poszukiwaniu grzybów, za piękne kolory liści na drzewach, za to że w mojej kuchni pachnie sosami z grzybów i konfiturami ze śliwek i dyni.
Jest jeszcze wiele innych powodów, lecz przejdę już do mojego sosu :)
SOS Z MAŚLAKÓW
Maślaki około 1/2 kg
duża cebula
dwie łyżki śmietany
sól do smaku, pieprz
mąka jedna łyżka
50 g. masła
łyżeczka maggi w płynie
Grzybki płuczemy. W przypadku maślaków należy zdjąć skórkę z kapeluszy.
Pokroić i dusić w osolonej wodzie. Cebulkę poszatkować i zeszklić na maśle na patelni.
Połączyć grzyby z cebulą i dusić w przyprawach, aż zmiękną. W osobnym naczyniu zmieszać śmietanę z mąką i odrobiną wody. Wlać do wody, w której gotują się grzybki. Powstanie sos.
Na końcu wlać maggi.
Smacznego.
Wow! Zupełnie jak u mamy <3
OdpowiedzUsuńZjadłabym kopytka z takim pysznym sosem :) Grzyby z cebulką i śmietanką - smak jesieni :)
OdpowiedzUsuńOjej, ależ to musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńTakiego sosu jeszcze nie jadłam, ale na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńMusi być pysznyyyy!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę polskich grzybków
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sosiki grzybowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sosy grzybowe!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sos z maślaków ☺ Przepyszny jest.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Uwielbiam zbierać i jeść grzyby :D Mój ma już pomału dosyć, wczoraj była "znowu z grzybami robisz obiad? cały tydzień jemy grzyby" :P
OdpowiedzUsuńPyszny sosik :)
OdpowiedzUsuń