Warzywna lazania, smaczna, łatwa w wykonaniu. Szybko się ją robi i równie szybko znika z talerzy.
WARZYWNA LAZANIA Z JASNYM SOSEM
6 płatów makaronu do lazanii
1/2 puszki kukurydzy
szparagowa mamut około 1/2 kg.
marchew 2 sztuki
mała cukinia.
ser żółty na wierzch oraz kilka łyżek Jasnego Sosu Uniwersalnego Łowicz
sól do smaku, pieprz, tymianek.
Oliwka kilka łyżek
Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, marchew i cukinię w plasterki. Dusimy na patelni w oliwce odrobinie wody i przyprawach. Gdy zmiękną wsypujemy kukurydzę.
Małą formę keksówkę w całości wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy surowe plastry makaronu, na to połowę masy. Powstały z gotowania sos, również wlewamy.
Znowu dajemy plastry makaronu i resztę warzyw. Na wierzch starty ser żółty.
Pieczemy w piekarniku 30 minut w 150 *
Wierzch lazanii nakryłam folią spożywczą, aby ser nie spalił się. Gotowe danie polałam z wierzchu Sosem Jasnym Łowicz.
Smacznego.
Lazania.... dawno nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na warzywną lazanię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lazanie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńLazanię uwielbiam :) Twoja wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda lasagne z warzywami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk