CIASTO Z CZERWONYMI PORZECZKAMI, PIANKĄ I KRUSZONKĄ
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Słodka beza i kwaskowate porzeczki stanowią ciekawe połączenie.
Najwyższa pora opróżniać zamrażarki z letnich zapasów i robić miejsce na nowe.
Składniki na spód;
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru trzcinowego
5 żółtek
2 łyżeczki cukru z wanilią
250 g. masła
Masło roztopić i przestudzić, połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrami.
Wymieszać ciasto z początku łyżką, następnie ręką.
Oderwać garstkę ciasta, owinąć we folię i dać do zamrażarki.
Surowe ciasto umieścić w formie o wym. 25/25 na spód dać papier do pieczenia.
Piec 15 min w 160*
Po wyjęciu ciasta z pieca nie czekamy, aż się wystudzi. Od razu sypiemy porzeczki, na wierzch łyżką smarujemy bezę i trzemy kruszonkę, którą wcześniej zamroziliśmy.
Wykonanie bezy;
5 białek
3/4 szklanki cukru
Białka zmiksować na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Beza powinna być sztywna i szklista.
Ciasto włożyć ponownie do piekarnika i piec 40 minut w 160* opcja (dół)
Smacznego.
To ciasto wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńWwo wyglada smacznie
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, aż zapachniało latem przez te porzeczki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Lubie takie ciasta z owocami:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńKocham ciasto z owocami i już się głodna zrobiłam patrząc na samo zdjęcie. 😊
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto z owocami wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMam sporo zamrożonych czereśni i wiśni i chyba się skuszę na takie ciasto.
Serdecznie pozdrawiam:)
Ależ to ciasto wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoja Droga, czy porzeczki rozmrażałaś przed dodaniem? Czy nie obciążą ciasta zamrożone?
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto z owocami, w sam raz do popołudniowej herbatki:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuń