SERNIK STRACIATELLA
Składniki na tortownicę o wymiarach 24 cm średnicy.
Spód;
1/2 kostki masła
szklanka mąki
1 kopiata łyżka kakao
1/2 szklanki cukru
Mąkę przesiać, wymieszać z kakao i cukrem, zagnieść wszystko razem z masłem. Ciastem wyłożyć dno tortownicy. Włożyć do nagrzanego do 160 * piekarnika i zapiec pięć minut.
Masa serowa;
1 kg. sera białego (z wiaderka)
3/4 szklanki cukru
5 jaj
100 g. gorzkiej czekolady
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka i cukier zmiksować na kogel mogel. Dodawać stopniowo ser biały.
Następnie ubite białka. Całość wymieszać silikonowa szpatułką.
Do masy serowej wlać stopniowo małą stróżką roztopioną, zimną czekoladę.
Na podpieczony spód, wylewamy masę serową.
Pieczemy 60 minut w 175*C
Smacznego.
Małgosiu!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jesteś po długiej przerwie.
Przepis na sernik jest bardzo ciekawy.
Serdecznie pozdrawiam:)
Witaj Łucjo. Ja też cieszę się, że znowu jestem :)
UsuńNie piekłam jeszcze takiego . Stęskniłam się za Twoimi przepisami . Pozdrawiam serdecznie 💖
OdpowiedzUsuńKocham wszystkie serniki :D
OdpowiedzUsuńNa osłodę :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że taki sernik mocno by mi zasmakował.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, więc tego również bym sobie nie odmówiła. 😊
OdpowiedzUsuńwygląda intrygująco. Wręcz trochę rustykalnie :)
OdpowiedzUsuńSerniki bardzo lubię i Twój na pewno by mi smakował:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie serniki :)
OdpowiedzUsuńSzybki w przygotowaniu i z pewnością bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik,coś dla moich chłopaków :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie, porywam kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuń