niedziela, 26 stycznia 2020

Makowiec



MAKOWIEC




Składniki na ciasto drożdżowe;

500 g. mąki pszennej
250 ml. mleka
20 g. świeżych drożdży
2 jaja
75 . roztopionego masła
3 łyżki cukru

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i wsypać cukier, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiana mąkę i wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku. Pod koniec wyrabiania, dolewać roztopione letnie masło. Ciasto wyrabiać, aż masło całkowicie się wchłonie, a ciasto zrobi się gładkie i sprężyste.
Ciasto odstawić na 50 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie delikatnie zagnieść, w celu odparowania nadmiaru pęcherzy. Rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć masę makową, zawinąć w roladę.

Ciasto piec w 160* 40 minut


Masa makowa;

300 g. zmielonego maku
bakalie
3 jaja
kilka kropel olejku migdałowego
3 łyżki miodu

Mak jeżeli jest z puszki, wymaga niewielkiego nakładu pracy, wystarczy doprawić po swojemu do smaku i gotowe. Ja takiego maku używam. Dodatkowo aby spulchnić masę używam jajek. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z masą makową. Żółtka dodajemy przed białkami. 
Możemy również zmiksować całe jaja, aż potroją swoją objętość.
Oczywiście nie może również zabraknąć zapachu. Do maku i makowca najbardziej pasuje aromat migdałowy.

Życzę miłego pieczenia.

Smacznego.

33 komentarze:

  1. Moja mama uwielbia makowiec. Ogólnie wszystkie ciasta z makiem. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła spory kawał takiego makowca.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam jeszcze całego w zamrażarce po świętach . Dobrze , że mi przypomniałaś . Twój wyszedł piękny , skórka nie odchodzi . Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię makowca ale najczęściej jem go w święta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym zjadła takiego makowca:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. I loved the post 👏👏❤️
    http://unhasdaraquel.blogspot.com
    Following 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowity makowiec Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam makowe ciasta! Klasyczne drożdżowe makowce piekę tylko raz w roku, na święta Bożego Narodzenia. Chętnie skubnęłabym choć mały kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dużo maku, mało ciasta... takie było nasze zamówienie na makowce kiedy byliśmy dziećmi. Twój makowiec jest idealny😁

    OdpowiedzUsuń
  10. Hi, nice post. I follow you #106 ,follow back?

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam makowce a juz dawno nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  12. Och jak on mnie kusi, uwielbiam makowce zwłaszcza, gdy jest duuuuużo maku:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiego makowca zawsze na Boże Narodzenia piekła moja babcia :) to mój smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. makowiec to jedna z tych rzeczy, które tak kocham.... a tu nawet nie mogę sama upiec, bo mak jest zakazany... :D Pięknie Cie wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  15. Klasyk nad klasykami wśród ciast. ; )

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj naszła mnie ochota na podróż w stare rewiry swego bloga i zajrzałam tu, kierując się komentarzem z mojego starego wpisu (2016 r.) z ciekawości, czy blog jeszcze istnieje. Widzę, że tak i ma się dobrze :-) Ale trafiłam na ciasto, którego nie jadam nigdy. Po prostu nie cierpię maku, tak samo jak bakalii, więc i keksa nie tykam. Wśród moich znajomych jestem przez to wyjątkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny makowiec, w ogóle lubię wszystko co pachnie makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały, lubię właśnie taki, z dużą ilością maku, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie ma to jak pyszne jedzenie od razu jakoś człowiekowi lepiej;) Kocham makowiec pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń