MAKOWIEC
Składniki na ciasto drożdżowe;
500 g. mąki pszennej
250 ml. mleka
20 g. świeżych drożdży
2 jaja
75 . roztopionego masła
3 łyżki cukru
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i wsypać cukier, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesiana mąkę i wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku. Pod koniec wyrabiania, dolewać roztopione letnie masło. Ciasto wyrabiać, aż masło całkowicie się wchłonie, a ciasto zrobi się gładkie i sprężyste.
Ciasto odstawić na 50 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie delikatnie zagnieść, w celu odparowania nadmiaru pęcherzy. Rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć masę makową, zawinąć w roladę.
Ciasto piec w 160* 40 minut
Masa makowa;
300 g. zmielonego maku
bakalie
3 jaja
kilka kropel olejku migdałowego
3 łyżki miodu
Mak jeżeli jest z puszki, wymaga niewielkiego nakładu pracy, wystarczy doprawić po swojemu do smaku i gotowe. Ja takiego maku używam. Dodatkowo aby spulchnić masę używam jajek. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z masą makową. Żółtka dodajemy przed białkami.
Możemy również zmiksować całe jaja, aż potroją swoją objętość.
Oczywiście nie może również zabraknąć zapachu. Do maku i makowca najbardziej pasuje aromat migdałowy.
Życzę miłego pieczenia.
Smacznego.
Moja mama uwielbia makowiec. Ogólnie wszystkie ciasta z makiem. 😊
OdpowiedzUsuńWspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła spory kawał takiego makowca.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam makowiec!!!
OdpowiedzUsuńMam jeszcze całego w zamrażarce po świętach . Dobrze , że mi przypomniałaś . Twój wyszedł piękny , skórka nie odchodzi . Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖💖
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makowca ale najczęściej jem go w święta.
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takiego makowca:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTaki makowiec jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńI loved the post 👏👏❤️
OdpowiedzUsuńhttp://unhasdaraquel.blogspot.com
Following 😉
Smakowity makowiec Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowe ciasta! Klasyczne drożdżowe makowce piekę tylko raz w roku, na święta Bożego Narodzenia. Chętnie skubnęłabym choć mały kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńDużo maku, mało ciasta... takie było nasze zamówienie na makowce kiedy byliśmy dziećmi. Twój makowiec jest idealny😁
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto na swięta
OdpowiedzUsuńuwielbiam makowce a juz dawno nie jadlam
OdpowiedzUsuńwspaniały makowiec!!!
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :D
OdpowiedzUsuńWygląda super :-)
OdpowiedzUsuńOch jak on mnie kusi, uwielbiam makowce zwłaszcza, gdy jest duuuuużo maku:)
OdpowiedzUsuńTakiego makowca zawsze na Boże Narodzenia piekła moja babcia :) to mój smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńmakowiec to jedna z tych rzeczy, które tak kocham.... a tu nawet nie mogę sama upiec, bo mak jest zakazany... :D Pięknie Cie wyszedł!
OdpowiedzUsuńDzisiaj naszła mnie ochota na podróż w stare rewiry swego bloga i zajrzałam tu, kierując się komentarzem z mojego starego wpisu (2016 r.) z ciekawości, czy blog jeszcze istnieje. Widzę, że tak i ma się dobrze :-) Ale trafiłam na ciasto, którego nie jadam nigdy. Po prostu nie cierpię maku, tak samo jak bakalii, więc i keksa nie tykam. Wśród moich znajomych jestem przez to wyjątkiem :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPiękny makowiec, w ogóle lubię wszystko co pachnie makiem :)
OdpowiedzUsuńFajny makowiec ♥
OdpowiedzUsuńWspaniały, lubię właśnie taki, z dużą ilością maku, koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pyszne jedzenie od razu jakoś człowiekowi lepiej;) Kocham makowiec pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuń