sobota, 4 stycznia 2020

Sernik czekoladowy



SERNIK CZEKOLADOWY



Sernik jest łatwy w przygotowaniu, aksamitny w smaku i bardzo czekoladowy.

Składniki na tortownicę 18 cm średnicy

Spód;

200 g. ciasteczek kruchych
1/4 kostki masła

Ciasteczka wrzucić do misy blendera i zmiksować na piasek. Masło roztopić i wsypać do niego pokruszone ciasteczka, wymieszać. Masę z ciastek wyłożyć na dno tortownicy na papier do pieczenia.
Schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.

Masa serowa;

800 g. sera białego (z wiaderka)
300 g. czekolady gorzkiej 50%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią

Ser powinien być w temperaturze pokojowej. Wsypać cukier puder i waniliowy,wymieszać mikserem.Czekolady połamać i roztopić. Do czekolady dodać dwie łyżki sera aby ją zahartować.
Następnie wymieszać z pozostałym serem, energicznie, najlepiej mikserem.

Masę serową wyłożyć na spód z ciastek. Umieścić w lodówce na kilka godzin..

Smacznego.





9 komentarzy: