środa, 3 czerwca 2020

Mini krokiety z mięsem w sosie pieczarkowym


MINI KROKIETY Z MIĘSEM W SOSIE PIECZARKOWYM




Ciasto na naleśniki;

mleko- 2 litry
jaja-3 sztuki
mąka- tyle aby ciasto było odpowiednio gęste
sól- płaska łyżeczka

Zrobiłąm z dwóch litrów mleka, ciasta ma być dużo, ponieważ naleśników powinno być również sporo.

Farsz;

1 kg. mięsa
3 duże cebule
sól,


 Panierka;

jaja
bułka tarta
olej do smażenia

Mięso dusimy pod przykryciem z przyprawami, dodajemy usmażoną cebulę. 
Następnie mielimy.

Farsz z mięsa zawijamy w naleśniki. Panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy.

Sos pieczarkowy;

1 kg. pieczarek
3 cebule
sól do smaku
1 łyżka mąki i śmietany.

Pieczarki i cebulę pokroić na plasterki, dodać przyprawy i dusić aż puszczą wodę. 
Zagęścić mąką rozprowadzoną w odrobinie wody i śmietanie.








7 komentarzy:

  1. Moja rodzinka na pewno by się nimi zajadała ze smakiem. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Krokiety robię -owszem, ale duże.
    Z małymi trochę zachodu, a moje chore ręce niestety nie nadążają!
    Ale dla zdrowych i kulinarnie uzdolnionych takie mini, jak najbardziej:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń