CIASTO CZEKOLADOWO-TRUFLOWE
Bardzo smaczne i syte ciasto. Rozpływa się w ustach, jest mocno czekoladowe. Piekłam w formie 20/20. Na spodzie jest cienka czekoladowa beza;
1 białko
50 g. cukru
2 łyżeczki kakao
kilka kropel soku z cytryny
Białko ubić na sztywno, dosypać cukier, ubijać. Ma powstać gęsta i błyszcząca piana. Następnie dodać przesiane kakao i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na dno formy, piec 20 minut w 180*. Wyjąc i wystudzić.
Czekoladowa trufla;
400 g. czekolady gorzkiej 70-90 %
60 ml ulubionego likieru
60 ml. golden syrupu
500 ml śmietanki kremówki 30%
kakao do oprószenia
W garnku podgrzać likier, golden syrup i 100 ml śmietanki. Podgrzac prawie do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodac posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.
Pozostałą smietankę ubić na sztywno i partiami dodawać do masy czekoladowej. Mieszając delikatnie.
Masę truflową przełożyć na spód bezowy, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Oprószyć kakaem i posypać pestkami granata.
Smacznego.
Wygląda bardzo smacznie i na pewno też tak smaku. 😊
OdpowiedzUsuńMatko, ależ to ciasto wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka wygląda wręcz jak lody. ekstra! :)
OdpowiedzUsuńWydaje sie takie kremowe niczym lody ;)
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuńo kurcze ale apetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńAleż musi być pyszne! To moje smaki!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ❤
OdpowiedzUsuń