sobota, 6 czerwca 2020

Ciasto czekoladowo-truflowe z golden syrup



CIASTO CZEKOLADOWO-TRUFLOWE




Bardzo smaczne i syte ciasto. Rozpływa się w ustach, jest mocno czekoladowe. Piekłam w formie 20/20. Na spodzie jest cienka czekoladowa beza;

1 białko
50 g. cukru
2 łyżeczki kakao
kilka kropel soku z cytryny

Białko ubić na sztywno, dosypać cukier, ubijać. Ma powstać gęsta i błyszcząca piana. Następnie dodać przesiane kakao i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na dno formy, piec 20 minut w 180*. Wyjąc i wystudzić.

Czekoladowa trufla;

400 g. czekolady gorzkiej 70-90 %
60 ml ulubionego likieru
500 ml śmietanki kremówki 30%
kakao do oprószenia

W garnku podgrzać likier, golden syrup i  100 ml śmietanki. Podgrzac prawie do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodac posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.
Pozostałą smietankę ubić na sztywno i partiami dodawać do masy czekoladowej. Mieszając delikatnie. 
Masę truflową przełożyć na spód bezowy, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.


Oprószyć kakaem i posypać pestkami granata.

Smacznego.







10 komentarzy: