poniedziałek, 1 czerwca 2020

Ciasto ananasowo jabłkowe z bezą



CIASTO ANANASOWO 
JABŁKOWE Z BEZĄ
EKSPRESOWE



Składniki na formę 25/25.

200g. masła
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżki ekstraktu z wanilii

Masło roztopić i przestudzić. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać łyżką, oderwać kawałek, który należy zamrozić. Posłuży na kruszonkę.

Ciasto wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Piec 20 minut w 160*

3 jabłka
1/2 surowego ananasa

owoce obieramy i kroimy na małe kawałki. Umieszczamy je na upieczonym cieście.

Na owoce wykładamy bezę z pięciu białek i 3/4 szklanki cukru.

Na wierzch ścieramy zamrożony kawałek ciasta.
 Całość pieczemy 40 minut w 160*

Smacznego.




8 komentarzy: