CIASTO ANANASOWO
JABŁKOWE Z BEZĄ
EKSPRESOWE
Składniki na formę 25/25.
200g. masła
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
Masło roztopić i przestudzić. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać łyżką, oderwać kawałek, który należy zamrozić. Posłuży na kruszonkę.
Ciasto wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Piec 20 minut w 160*
3 jabłka
1/2 surowego ananasa
owoce obieramy i kroimy na małe kawałki. Umieszczamy je na upieczonym cieście.
Na owoce wykładamy bezę z pięciu białek i 3/4 szklanki cukru.
Na wierzch ścieramy zamrożony kawałek ciasta.
Całość pieczemy 40 minut w 160*
Smacznego.
Jakie wykwintne. Prezentuje się wybornie.
OdpowiedzUsuńOOO na pewno pyszne:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńładnie prezentuje się to ciasto ;)
OdpowiedzUsuńna pewno zrobię to ciasto, bo wygląda pysznie. Dziękuję za przepis. 😊
OdpowiedzUsuńSmaczne połączenie ananas plus jabłko i beza :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho Gosiu. 😀
OdpowiedzUsuńi ta pianka... <3
OdpowiedzUsuń