środa, 14 października 2020

TIRAMISU



TIRAMISU




Popularny deser kawowy, bardzo smaczny i łatwy do zrobienia.

Składniki;

2 opakowania podłużnych biszkoptów
250 ml. śmietanki 30%
250 g. serka Mascarpone
1/2 szklanki mocnej kawy z ekspresu 
1 łyżeczka cukru

Połowę biszkoptów wyłożyć na dno naczynia, u mnie było to naczynie żaroodporne. Śmietankę ubić, niekoniecznie na bardzo sztywno. Stopniowo dodawać serek mascarpone. Kawę posłodzić i połową kawy zmoczyć biszkopty. Przykryć częścią masy z serka i śmietanki. Ponownie ułożyć drugą warstwę biszkoptów, polać je resztą kawy i pozostałą częścią masy. Wierzch posypać ciemnym kakao.

Smacznego.






10 komentarzy:

  1. Pyszności:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeden z moich ulubionych deserów. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi ślinka poleciała jak zobaczyłam to ciacho. Ja to jednak jestem łasuch :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności choć na długo zostaną w biodrach. A co tam i tak spróbuję zrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kawę lubię tylko (z jednym wyjątkiem) w postaci napoju. I chyba jestem od niej uzależniona. Wyjątkiem jest tiramisu. Uwielbiam ten deser.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń