sobota, 21 listopada 2020

Zakręcone ciasteczka

 

 ZAKRĘCONE CIASTECZKA



Zakręcone ciasteczka, z wyglądu przypominają roladę, Są chrupiące i smaczne, ciemna część to ciasto kakaowe, jasna to masło z orzechów nerkowca. Wyglądają na pracochłonne, ale zdziwisz się, jakie to proste. Z podanych składników wyjdzie ok 30 sztuk.

przygotuj;

120 g, miękkiego masła

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

100 g. cukru pudru

200 g. mąki

masło z orzechów nerkowca kilka łyżek

Przesianą mąkę, wymieszać z cukrami, kakao i masłem. Zagnieść ciasto, ma powstać jednolita miękka masa.

Folię spożywczą rozkładamy na stole, na folii wałkujemy ciasto, jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypujemy lekko mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto umieszczamy masło orzechowe, jeśli nie jest słone to można po wierzchu posypać delikatnie solą.

Przy pomocy folii, na której znajduje się ciasto zwijamy je. Owinięty folią rulon, umieszczamy w zamrażarce na pół godziny. 

Po tym czasie odwijamy z woreczka i kroimy na plasterki.

Ciasteczka pieczemy 20 minut w 170*

Smacznego życzę.



7 komentarzy:

  1. Wyglądają pięknie:))na pewno są smaczne:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają mega pysznie i oryginalnie :) Aż nachodzi ochota na pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają i na pewno smakują pysznie. ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niczym pyszna kremowa roladka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają te ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam te ciasteczka :-0

    OdpowiedzUsuń