niedziela, 22 listopada 2020

Kompot z jabłek i tarniny


  KOMPOT Z JABŁEK I TARNINY





Kompot z suszonych owoców tarniny i jabłek. Tarnina ma wiele zalet leczniczych, stosuje się ją do robienia przetworów oraz nalewek. Jest lekiem na biegunkę, wzmacnia odporność organizmu. Herbatka z tarniny doskonale sprawdza się w przypadku schorzeń nerek, pęcherza moczowego, czy problemów z przewodem pokarmowym. Poza tym obniża ciśnienie i powoduje wzrost dobrego cholesterolu. Świeży owoc warto przemrozić lub ususzyć.

Do kompotu użyłam;

100 g. ususzonej tarniny

1 kg, jabłek

2 ziarna kardamonu

goździków

6 łyżek cukru

Jabłka należy obrać, wrzucić na wrzątek z owocami tarniny, goździkami, kardamonem. Gotować, aż owoce zmiękną, następnie posłodzić.


Życzę smacznego.






4 komentarze:

  1. Kompot kojarzy mi się zawsze ze świętami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tuż za płotem działki mojej córki rośnie sporo krzewów tarniny, więc korzystam z tego daru prawie co rok. Owoce zrywam późną jesienią, najczęściej po przymrozkach. Ze śliweczek przygotowuję nalewkę albo soki. Nie pomyślałam, że można na ich bazie przygotować smaczny kompot:)

    OdpowiedzUsuń