KOMPOT Z JABŁEK I TARNINY
Kompot z suszonych owoców tarniny i jabłek. Tarnina ma wiele zalet leczniczych, stosuje się ją do robienia przetworów oraz nalewek. Jest lekiem na biegunkę, wzmacnia odporność organizmu. Herbatka z tarniny doskonale sprawdza się w przypadku schorzeń nerek, pęcherza moczowego, czy problemów z przewodem pokarmowym. Poza tym obniża ciśnienie i powoduje wzrost dobrego cholesterolu. Świeży owoc warto przemrozić lub ususzyć.
Do kompotu użyłam;
100 g. ususzonej tarniny
1 kg, jabłek
2 ziarna kardamonu
6 łyżek cukru
Jabłka należy obrać, wrzucić na wrzątek z owocami tarniny, goździkami, kardamonem. Gotować, aż owoce zmiękną, następnie posłodzić.
Życzę smacznego.
Chętnie bym go spróbowała.
OdpowiedzUsuńKompot kojarzy mi się zawsze ze świętami ;)
OdpowiedzUsuńPyszniutki kompot :)
OdpowiedzUsuńTuż za płotem działki mojej córki rośnie sporo krzewów tarniny, więc korzystam z tego daru prawie co rok. Owoce zrywam późną jesienią, najczęściej po przymrozkach. Ze śliweczek przygotowuję nalewkę albo soki. Nie pomyślałam, że można na ich bazie przygotować smaczny kompot:)
OdpowiedzUsuń