środa, 1 września 2021

Ciasto z borówką amerykańską


 CIASTO Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ





Sezonowe ciasto z borówką amerykańską i kruszonką. Przygotujesz go i upieczesz bez problemu, jego wykonanie nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Ciasto jest pyszne, borówki amerykańskie nie są zbyt mokre, nie oddają soku.

Składniki na formę 20/30 cm

Dno i boki blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

2 pełne szklanki mąki pszennej
3 duże jaja
1 kostka masła
3/4 szklanki erytrolu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

500 g. owoców borówki

Na kruszonkę;

1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki

Miękkie masło należy utrzeć z cukrami, dodawać po jednym jajku, i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Surowe ciasto wyłożyć do formy. Na wierzch wysypać owoce borówki.
Przystępujemy do zrobienia kruszonki. Do naczynia należy dać wszystkie składniki i wymieszać, aż powstanie sypka konsystencja, jeżeli zajdzie potrzeba dodać mąkę to wskazane jest ją dosypać.
Gotową kruszonką posypać owoce.
Ciasto umieścić w piekarniku nagrzanym do 170* i piec 45 minut opcja dół.

Smacznego.




12 komentarzy:

  1. Pyszne i zdrowe, także zrobiłem sobie placek z borówkami, ale z jagodą leśną trochę lepsze, żal będzie się żegnać na kolejny sezon. Na szczęście pojawią się nowe owoce z importu. Pozdrawiam i smacznego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że takiego ciasta jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze że mam zapas borówki w zamrażarce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z borówkami :)
    Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam borówki i wszystko, co z nimi związane.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny, nieskomplikowany przepis i tyllle borówek, pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, na takie ciasto nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj skusiłabym się na kawałek do herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta z borówkami uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń