CZEKOLADOWY TORT Z MASĄ Z MASŁA ORZECHOWEGO
Składniki na ciasto czekoladowe;
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady 70%
2 łyżki kakao
200 g cukru
2 kopiate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 jajka (M)
180 g, mąki pszennej
80 ml naturalnego jogurtu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/3 szklanki soku z wyciśniętej pomarańczy
Masa z masłem orzechowym;
100 g. masła
250 g. serka mascarpone
1/3 łyżeczki soli
400 g. niesolonego masła orzechowego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie ciasta;
Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Do garnka wlej sok, kawę rozpuszczalną, dodaj połamaną czekoladę i masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się roztopią. Po roztopieniu odstawić z palnika, dodać cukier i wymieszać.
Jajka z jogurtem wymieszać łyżką i wlać do wystudzonej masy.
Suche składniki ; mąkę, proszek, sodę i kakao wymieszać w osobnym naczyniu, Dodawać stopniowo do masy czekoladowej i wymieszać na gładką jednolitą masę.
Piekarnik nastawić na 160 *, ciasto czekoladowe przełożyć do formy i piec 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić i przeciąć na trzy blaty.
Przygotowanie masy;
Serek mascarpone miksować, dodać cukier puder, cukier waniliowy. Ubijać kilka minut.
Dodać miękkie masło, następnie masło orzechowe i sól.
Gotową masą przełożyć blaty ciasta. Umieścić w lodówce na 3 godziny, po tym czasie można kroić i zajadać.
Smacznego.
Moja mam lubi taki smaki.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione nuty smakowe tortu.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńTort na bogato- czekolada i masło orzechowe, myślę że nikt mu się nie oprze!
OdpowiedzUsuńtaki tort to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu na krem
OdpowiedzUsuńTen torcik wygląda obłędnie :) Podkradam przepis na ciasto czekoladowe, wygląda na wilgotne a takie lubię ;)
OdpowiedzUsuń