MAKARON PENNE Z KRÓLIKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM
Przygotuj;
300 g. mięsa
opakowanie makaronu penne
1/2 słoika suszonym pomidorów z oleju i 1/2 słoiczka oleju z nich
1 kopiata łyżeczka suszonej bazylii
2 średnie cebule
3 duże ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki oregano
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
Mięso ugotować w soli do miękkości. Ugotowane oddzielić od kości.
Na patelni umieścić poszatkowaną cebulę, wyciśnięty czosnek oraz przyprawy. Wlać olej z suszonych pomidorów oraz pokrojone pomidory. Wszystko razem lekko podsmażyć, mieszać, aby przyprawy nie przypaliły się. Dodać mięso, przykryć i chwilę dusić. Na koniec wlać śmietankę.
Makaron ugotować i przelać zimną wodą. Umieścić w garnku i wymieszać z sosem z królika.
Smacznego.
Uwielbiam taki makaron. Pyszne jedzonko.
OdpowiedzUsuńMam królika więc wypróbuję przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMój tata bardzo lubi dania z królikiem.
OdpowiedzUsuńjakie to danie musi być pyszne
OdpowiedzUsuńPrzyznam że nie jadłam królika, ale ta propozycja bardzo do mnie przemawia:)
OdpowiedzUsuń