KRUCHE CIASTECZKA
Kruche ciasteczka, pachnące o maślanym smaku. Rozpływają się w ustach. Ilość składników powinna być taka jaką podam w przepisie, ponieważ ciasto jest o prawidłowej konsystencji. Nie powinno być gęstsze, ani rzadsze. Ciastka należy wyciskać za pomocą szprycy, jest to trochę ciężkie, jednak wynik końcowy wart jest tego. Z podanej ilości zrobiłam 110 sztuk ciastek.
Składniki ;
320 g. mąki pszennej
50 g. mąki ziemniaczanej
200 g. masła
4 żółtka ze średnich jajek
1/2 szklanki cukru pudru
Masło zmiksuj na puch, dodawaj po łyżce cukru pudru. Po połączeniu masła i cukru powinno się miksować ok 5 minut. Dodawaj po jednym żółtku, wanilię i stopniowo mąki.
ciasto należy umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać ciasteczka. Podczas pieczenia nie rosną, więc możemy nie robić zbyt dużych odległości.
Ciastka włoży do nagrzanego piekarnika
Piec 12 minut w 180*
Smacznego
Jak ja dawno nie jadłam takich ciasteczek. Pychota.
OdpowiedzUsuńTak jak Wioleta, dawno nie jadłam takich kruchych ciasteczek i mi to uświadomiłaś :D Wyglądają smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńNa jednym ciasteczku na pewno by się nie skończyło,uwielbiam takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńIdealnie nadają się do kawy. Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te ciasteczka! Podkradam kilka :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że na maśle. Te sklepowe z jakichś dziwnych tłuszczy wytwarzają, więc staram się nie kupować.
OdpowiedzUsuń