czwartek, 10 marca 2022

Kruche ciasto z jabłkami, bezą i kruszonką


 KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ



Wspaniałe ciasto z jabłkami, chrupiącą bezą i kruszonką. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Ania Gotuje

Ciasto jest bardzo łatwe w zrobieniu, polecam.

Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm

Składniki na ciasto;

3 duże jaja

200 g. masła

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

5 dużych jabłek

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki cukru z wanilią

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło roztopić, nie doprowadzać do wrzenia. Przestudzić, tak żeby było cały czas płynne. Dodać trzy żółtka, 1/3 szklanki cukru, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać najlepiej łyżką, następnie ręką. Powinna powstać zwarta masa. 1/4 z  kawałka odrywamy, owijamy we folię i umieszczamy w zamrażalniku.

Pozostałe ciasto wykładamy na blachę, na papier do pieczenia. Dociskamy ręką i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w 170*

Jabłka obieramy i kroimy na cząsteczki. Mieszamy z cynamonem. Użyłam jabłek takich jakie miałam pod ręką, nie muszą to być szare renety.

Białka z jajek miksujemy na pianę, pod koniec stopniowo dosypujemy cukier. Masa z białek powinna być aksamitna i szklista.

Na podpieczony spód, dajemy jabłka, następnie bezę i starte ciasto z zamrażalnika.

Często go robię, nazywam go błyskawicznym, ponieważ na gorący spód umieszczam owoce, pianę z białek i kruszonkę. Jest to ciasto, które pochłania bardzo mało czasu i uwagi. Można używać do niego sezonowych owoców takich jak rabarbar, truskawki, agrest....

Lepiej nie używać mrożonych owoców, ponieważ oddadzą za dużo wilgoci i beza stanie się niska i gumowa.

Całość pieczemy 40 minut w 160* opcja dół.


Smacznego.





















7 komentarzy:

  1. Jej, ale bym sobie właśnie zjadła takie ciasto. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto z jabłkami, więc biorę w ciemno ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho. Z jabłkami są zawsze najlepsze. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  4. O wow, ale obłędnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wanilia i cynamon w szarlotce to przyjemne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie ♡
    Cudowny przepis! Wygląda pysznie, jestem miłośniczką takich ciast :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń