KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ
Wspaniałe ciasto z jabłkami, chrupiącą bezą i kruszonką. Pomysł zaczerpnęłam z bloga Ania Gotuje
Ciasto jest bardzo łatwe w zrobieniu, polecam.
Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm
Składniki na ciasto;
3 duże jaja
200 g. masła
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 dużych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru z wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztopić, nie doprowadzać do wrzenia. Przestudzić, tak żeby było cały czas płynne. Dodać trzy żółtka, 1/3 szklanki cukru, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać najlepiej łyżką, następnie ręką. Powinna powstać zwarta masa. 1/4 z kawałka odrywamy, owijamy we folię i umieszczamy w zamrażalniku.
Pozostałe ciasto wykładamy na blachę, na papier do pieczenia. Dociskamy ręką i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w 170*
Jabłka obieramy i kroimy na cząsteczki. Mieszamy z cynamonem. Użyłam jabłek takich jakie miałam pod ręką, nie muszą to być szare renety.
Białka z jajek miksujemy na pianę, pod koniec stopniowo dosypujemy cukier. Masa z białek powinna być aksamitna i szklista.
Na podpieczony spód, dajemy jabłka, następnie bezę i starte ciasto z zamrażalnika.
Często go robię, nazywam go błyskawicznym, ponieważ na gorący spód umieszczam owoce, pianę z białek i kruszonkę. Jest to ciasto, które pochłania bardzo mało czasu i uwagi. Można używać do niego sezonowych owoców takich jak rabarbar, truskawki, agrest....
Lepiej nie używać mrożonych owoców, ponieważ oddadzą za dużo wilgoci i beza stanie się niska i gumowa.
Całość pieczemy 40 minut w 160* opcja dół.
Smacznego.
Jej, ale bym sobie właśnie zjadła takie ciasto. Pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z jabłkami, więc biorę w ciemno ten przepis;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. Z jabłkami są zawsze najlepsze. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńO wow, ale obłędnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWanilia i cynamon w szarlotce to przyjemne połączenie.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńCudowny przepis! Wygląda pysznie, jestem miłośniczką takich ciast :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Pyszne ciacho.
OdpowiedzUsuń