niedziela, 6 marca 2022

Śledzie z cebulką


 ŚLEDZIE Z CEBULKĄ


Polecam śledzie z cebulką. Delikatne, pyszne w moim domu znikają bardzo szybko. Są łatwe w przygotowaniu. 


Składniki; 

 600 g. filetów śledziowych solonych matias 

3 duże cebule

1 łyżka majonezu

groszek konserwowy

Zalewa;

1 i 1/2 szklanki wody

2 łyżki octu

1 łyżka cukru

6 dużych ziarenek ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżeczka kolorowego pieprzu, może być również zwykły czarny


Śledzie wyjmujemy ze słonej zalewy. Płuczemy. Następnie trzy razy moczymy w zimnej wodzie, aby wypłukać z nich nadmiar soli. Za każdym razem moczyłam po 10 minut.


Cebulę kroimy w piórka. W osobnym garnku gotujemy zalewę z podanych składników. Do gotującej zalewy dodajemy pokrojoną cebulkę. Trzymamy na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Cebulka powinna trochę zmięknąć. 

Do dobrze wystudzonej zalewy dajemy pokrojone śledzie, majonez i groszek. Wszystko razem delikatnie mieszamy. 


Smacznego.







5 komentarzy:

  1. Moja teściowa bardzo lubi śledzie w niemal każdej postaci. Ja nie za bardzo za nimi przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ¡¡Hola!! Qué rico el arenque, me gusta mucho. Nos traes una receta fácil de preparar y muy rica. Me gustan las recetas así, tan prácticas, saludables y llenas de sabor. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledzie lubię w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego śledzika z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń