czwartek, 27 kwietnia 2023

Ciasto czekoladowe

 

CIASTO CZEKOLADOWE DELIKATNE I PUSZYSTE



Delikatne i lekkie ciasto czekoladowe. Zawsze się udaje, wyrasta i dobrze smakuje. Szybko się piecze i jeszcze szybciej znika. Przygotuj formę do pieczenia 20/30 cm.

Składniki;

1 kopiata szklanka mąki

3 łyżki kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

3/4 szklanki cukru

3/4 kostki masła lub margaryny (150g.)

1/2 szklanki wody (letniej)

3 duże jaja lub 4 mniejsze

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dosyp cukier i wymieszaj. Masło rozpuść i przestudź. Do letniego masła wlej wodę i wbij jaja. Do mokrych składników trzema partiami wsypuj suche. Cały czas mieszaj mikserem. Po dodaniu całej sypkiej mieszanki, miksuj jeszcze ok 2 minuty na najwyższych obrotach.

Surowe ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Piecz 40 minut opcja dół w temperaturze 170*

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz