DROŻDŻÓWKA
Z RODZYNKAMI
Dzisiaj oferuję bardzo łatwy i sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z rodzynkami. Jest ono smaczne, miękkie i znika jeszcze ciepłe. Przygotuj formę o średnicy 25 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto;
1 szklanka mleka
500 g. mąki pszennej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
100 g. masła
1 jajo
50 g. świeżych drożdży
50 g. dużych rodzynek
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Zrób dołek i wsyp do niego cukier i dodaj pokruszone drożdże. Mleko podgrzej (robię to w mikrofalówce). Letnie mleko wylej na drożdże. Naczynie nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło rozpuść ma być płynne i nie gorące. Najlepiej lekko ciepłe. Masło wlej do wyrośniętego zaczynu i wbij jajko.
Surowe ciasto wyrabiaj mikserem z końcówką do ciast drożdżowych ok. 10 minut.
Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut, następnie odsącz je z wody na sitku. Dodaj je do ciasta.
Surowe ciasto przełóż do formy do pieczenia, nakryj folią spożywczą i ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Po wyrośnięciu pozostaw je w tortownicy, nie wyrabiaj ponownie i nie pozbawiaj pęcherzyków powietrza.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160* piecz 35-40 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz