Pyszna, lekka i dietetyczna zupka. Delikatne mięso, warzywa i kasza.
Przepis;
2 litry bulionu z warzyw
2 łyżki oliwy
2 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej
pierś z indyka
2 marchewki
pietruszka
1/4 korzenia selera
4 ząbki czosnku
kapusta włoska
1/4 główki
cebula
przyprawy; pieprz czarny świeżo mielony. sól do smaku, 1/3 łyżeczki kuminu
Warzywa obierz, pokrój i gotuj, na wywar. Kaszę wsyp na sitko i przelej zimną wodą. Gotuj ją razem z warzywami. Dopraw do smaku.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek obierz i zmiażdż, mięso pokrój w kosteczkę. Cebulę, czosnek i mięso umieść na patelni, dodaj oliwę, przyprawy i wszystko razem podgrzewaj na małej mocy palnika. Mieszaj od czasu do czasu. Możesz podlewać wodą, aby zapobiec przypaleniu. Gotuj tak ok. 10 minut. Zawartość patelni przełóż do gotującego się bulionu warzywnego. Całość gotuj jeszcze kilka minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz