czwartek, 27 kwietnia 2023

Zupa krupnik








ZUPA KRUPNIK NA INDYKU




 Pyszna, lekka i dietetyczna zupka. Delikatne mięso, warzywa i kasza. 

Przepis;

2 litry bulionu z warzyw

2 łyżki oliwy

2 szklanki drobnej kaszy jęczmiennej

pierś z indyka

2 marchewki    

pietruszka

1/4 korzenia selera

4 ząbki czosnku

kapusta włoska

1/4 główki

cebula

przyprawy; pieprz czarny świeżo mielony. sól do smaku, 1/3 łyżeczki kuminu

Warzywa obierz, pokrój i gotuj, na wywar. Kaszę wsyp na sitko i przelej zimną wodą. Gotuj ją razem z warzywami. Dopraw do smaku. 

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek obierz i zmiażdż, mięso pokrój w kosteczkę. Cebulę, czosnek i mięso umieść na patelni, dodaj oliwę, przyprawy i wszystko razem podgrzewaj na małej mocy palnika. Mieszaj od czasu do czasu. Możesz podlewać wodą, aby zapobiec przypaleniu. Gotuj tak ok. 10 minut. Zawartość patelni przełóż do gotującego się bulionu warzywnego. Całość gotuj jeszcze kilka minut. 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz